Objavljena dugoročna vremenska prognoza za BiH

Prema podacima prognostičkih modela, u razdoblju od 18.09. do 24.09.2017. godine očekuje se promjenljivo i nestabilno vrijeme, sa smjenama sunčanih i kišnih razdoblja, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Početkom tjedna, u ponedjeljak 18.09., preovladavalo je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Maksimum padalina očekuje se u utorak 19.09., pri tome su veće količine izgledne u Krajini. Intenzitet ove promjene slabije će biti izražen ka sjeveroistoku zemlje.

Sredinom tjedna još uvijek će biti nestabilno i sa kišom, prostorno i količinski neravnomjerno raspoređenom. U srijedu se više padalina očekuje na jugu i jugozapadu, u četvrtak i djelimično u petak, na sjeveroistoku zemlje.

Dane vikenda okarakterizirat će postupno smirivanje vremenskih prilika.

Toplinski režim djelimično će se promijeniti. Nešto izraženiji pad temperatura zraka uslijedit će sredinom tjedna, kada će se minimalne jutarnje u unutrašnjosti kretati od 5 do 9 °C, mjestimično moguće i ispod 5 °C, na jugu od 8 do 12 °C, maksimalne dnevne dostizat će od 12 do 17 °C.

S danima vikenda ponovo će biti toplije, kako u jutarnjim satima, tako i danju, kada bi maksimalne temperature mogle dostići 20 °C, na jugu i u Posavini moguće i koji stupanj °C iznad ove vrijednosti.

Od ponedjeljka 25.09. do kraja prognoznog razdoblja očekuje se sličan trend razvoja vremenskih prilika.

Početak posljednjeg tjedna rujna, prema sktualnim kartama, bit će u znaku nastavka stabilnijeg vremena, potom će od srijede 27.09. uslijediti nekoliko dana s relativno promjenljivim vremenskim prilikama, pri tome sa manje padalina, a u dane sljedećeg vikenda izgledno je proljepšanje praćeno prohladnim jutrima i relativno visokim dnevnim temperaturama, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: