Objavljen program “IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”

“Deveti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” započet će u ponedjeljak 4. veljače 2019. u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu.

Dane povodom 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Četverodnevni program

Program tijekom prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17:30 sati, zatim slijedi sveta misa zadušnica u 18:00 sati. Ovogodišnji predvoditelj bit će fra Ivan Landeka, ml.

Tijekom trodnevnog programa podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na “VIII. nagradnom natječaju” s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16:00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkoga samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Slijedi sveta misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

Dan sjećanja

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk“, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao “Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja“, što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačka.

Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na svetu misu, navedeno je na stranici Pobijeni.info.

U sklopu ovih dana sjećanja, 5. veljače u 10:00 sati, izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Županije Zapadnohercegovačke te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava.

Sve će zemaljskim vezama i preko interneta uživo prenositi Radio Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.