Objavili pitanja iz spornog ispita iz Hrvatskog jezika!

Sadržaj ispita iz Hrvatskog jezika više nije tajna. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pitanja je objavio na internetu. Procijenite sami jesu li pritužbe učenika bile osnovane.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je danas sadržaj ispita iz predmeta Hrvatski jezik za višu i osnovnu razinu koji je ovih dana podigao pravu buru u javnosti. Uz objavljena pitanja, stavljeni su i točni odgovori.

Nacionalni centar objavio je i kako se odlukom Stručne radne skupine za Hrvatski jezik – viša razina – u 35. pitanju svim pristupnicima priznaje 1 bod zbog složenosti ponuđenih odgovora. Isto se odnosi i na 18. pitanje na osnovnu razinu zbog “mogućih dvojbi u razumijevanju ponuđenih odgovora”.

Podsjetimo, ministar Željko Jovanović kazao je nakon uvida u državni ispit iz Hrvatskog jezika da su pitanja manjkava, te je najavio i mogućnost otkaza za one koji su eventualno uzrokovali propuste na državnoj maturi.

Jovanović je ustvrdio kako su mnoga pitanja u testu bila dvojbena, te da su kao takva mogla ošteti učenike i onemogućiti ih u tome da svoje znanje pokažu na najbolji mogući način. Istaknuo je i da postoji mogućnost priznavanja dvostrukih rješenja kako bi se izbjeglo da učenici zbog takvih pitanja gube bodove i pretrpe štetu.

Inače, za danas u 16.30 sati najavljena je konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati analize ispita iz Hrvatskog jezika.

Ispit iz Hrvatskog jezika, viša razina

HRV A IK-1 D-S012

Ispit iz Hrvatskog jezika, osnovna razina

HRV B IK-1 D-S011

15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.