Obilne kiše izazvale poplave u pojedinim dijelovima Dalmacije, u Zaostrogu pao 161 litar kiše po m2 – Jabuka.tv

Obilne kiše izazvale poplave u pojedinim dijelovima Dalmacije, u Zaostrogu pao 161 litar kiše po m2

Za razliku od sunčanog petka, subota je na cijelom Jadranu označila početak jake i dugotrajne promjene vremena. Zapuhalo je slabo do umjereno jugo koje tek ponegdje na moru ima jake do vrlo jake udare, no današnji dan tek je uvod u vrlo vjetrovite dane ispred nas.

Jugo je podiglo temperature zraka pa su one u najtoplijem dijelu dana bile od 16°C ponegdje u Zagori do 22°C na otocima. Toplo se zadržalo i u večernjim satima. Nema dijela Dalmacije u kojem nije palo barem malo kiše, no oborine su do 19 sati bile izrazito neravnomjerno raspoređene, piše Dalmacija danas.

Primjerice, na širem splitskom i sinjskom području palo je vrlo malo kiše. Na šibenskom području palo je 10 do 20 litara po kvadratnom metru, u Drnišu 22, Vidu 28, Korčuli 35, Orašcu 85, Trstenu 94, no nevjerojatne količine oborine primilo je područje Zaostroga.

Tamo je u subotu do 19 sati, prema podacima Crometeo mreže postaja Pljusak.com, pao ekstremnih 161 litar kiše po kvadratnom metru. Primjerice, u cijelom studenom u Splitu prosječno padne 113, a u Dubrovniku 147 litara. 

Tako je danas palo oko 150 posto mjesečne oborine, a kiša i dalje pada. Brojne ulice se nalaze pod vodom u večernjim satima. Nedjelja cijelom Jadranu donosi znatno više kiše nego subota, dodatni problem stvarat će vjetar. Jugo i oštro imat će krajem dana udare do 100 km/h, pa je DHMZ za cijeli Jadran izdao narančasti stupanj upozorenja. Također, upozorenje vrijedi i za moguće obilne oborine.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.