Obilježena godišnjica oslobođenja vojarne ”Stanislav Baja Kraljević”

U sklopu manifestacije „Lipanjske zore 1992. – 2023.“ u petak je u Rodoču kod Mostara obilježena 31. godišnjica oslobođenja vojarne „Stanislav Baja Kraljević“.

Ova vojarna je praktički bila servis agresorskim snagama koje su preko nje osiguravali mostobran koji je kontrolirao prilaze gradu Mostaru i prometnice Mostar-Varda-Kruševo-Čitluk i Mostar-Žovnica-Široki Brijeg. Ova veličanstvena akcija „Lipanjske zore“ je razbila neprijateljske snage i potpunosti je tog 11. lipnja oslobođena desna obala rijeke Neretve, rekao je umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, u lipnju 1992. godine stvarala se sloboda, a za nju je živote dala hrvatska mladost.

I danas smo se posebnim pijetetom prisjetili svih vitezova koji su darovali svoje živote za našu slobodu. Sjetili smo se i Bajine majke Ive (Stanislava Baje Kraljevića), koja je ovdje 30 godina svjedočila i molila za svog sina i sve sinove koji su položili svoje živote. Time smo se spomenuli i svih majki koje su rađale hrvatske sinove koji su u svim bitkama kroz povijest i duga i teška stoljeća stvarali slobodu, istaknuo je Sopta, podsjetivši da je u akciji Lipanjske zore 68 branitelja izgubilo život.

Naglasio je kako je tih dana razbijen obruč oko najvećeg grada u Hercegovini.

Osvajanjem Orlovca i Huma te prostora Mostarskog polja razbijen je čelični zagrljaj oko grada Mostara i praktički je ovdje ugašen san o velikoj Srbiji. U nastavku operacija prešlo se na lijevu stranu Neretve te je neprijatelj potisnut na današnju položaje koji više nisu bili dominantni, izjavio je umirovljeni general HVO-a.

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Oliver Soldo izjavio je kako se danas prisjećamo dva bojovnika, Stanislava Baje Kraljevića i Mije Babića, koji su časno pali u obrani i oslobođenju Hercegovine.

Ova vojarna je bila uporište ne samo srpskog osvajača, nego i mnogih osvajača, a danas nosi ime časnog viteza Stanislava Baja Kraljevića i sada svjedoči i simbolizira nakane hrvatskog naroda da slobodno i mirno živi s drugima u Mostaru, Hercegovini i BiH, poručio je ministar.

Govoreći o operaciji Lipanjske zore, Soldo je naglasio kako je tog lipnja 1992. godine hrvatski narod pokazao odlučnost se obrani i oslobodi od svakog neprijatelja, ali i da je spreman graditi mir sa svima.

Ta akcija ne samo da je spasila hrvatski i druge narode u BiH, već je pomogla i Hrvatskoj da se ne ostvari taj pakleni plan spajanja srpskih snaga koje bi u Dalmaciji prepolovile Hrvatsku na dva dijela Koliko smo žalosni zbog gubitaka svojih branitelja, tako smo isto ponosni na njih jer su se bili spremni žrtvovati za slobodu, zaključio je Soldo.

Nakon polaganja vijenaca za poginule branitelje služena je sveta misa u kapelici sv. Ivana Krstitelja u vojarni koja nosi ime po Stanislavu Baji Kraljeviću.

(www.jabuka.tv / Foto: Fena)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.