Obilježena 32. godišnjica strijeljanja 114 Mostaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti

Dan civilnih žrtava rata Mostara i 32. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini obilježeni su u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Zajednice obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruge građana civilnih žrtava rata Mostar.

Tom prilikom brojna izaslanstva položile su cvijeće na spomen – obilježjima na Uborku, Sutini i u Zaliku, a obilježavanju su, uz ostale, nazočili i predstavnici Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, zamjenica šefa Misije u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Deborah Mennuti, predstavnici Vlade HNŽ-a te Grada i Gradskog vijeća Mostara.

Predsjednik Zajednice obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini Adnin Hasić istaknuo je kako se danas obilježava Dan civilnih žrtava rata u Gradu Mostaru kojih ima, kako je kazao, više od 860, kao i 32. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske uz podršku paravojnih jedinica i ostataka JNA.

Na današnji dan prije 32 godine na lokalitetima Uborak i Sutina strijeljano je 114 nedužnih građana Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Dvanaest osumnjičenih za zločine na Uborku i Sutini više nije među živima, a umiru i svjedoci, međutim, mi smo tu da svake godine obilježavamo godišnjicu i da se sjetimo svih nedužnih žrtava u Gradu Mostaru koji su ubijeni tijekom agresije na BiH te da na neki način vršimo inicijativu prema Tužitljstvu BiH da se konačno pred lice pravde izvedu najodgovorniji za ove zločine, naglasio je Hasić.

Kazao je i kako se Tužiteljstvo BiH napokon, nakon 30 godina, aktivno uhvatilo u koštac s predmetom zločina na Uborku i Sutini.

Iskreno se nadam da ćemo u skorom razdoblju doći do optužnice za ove zločine, poručio je Hasić.

Zamjenica šefa Misije u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu Deborah Mennuti naglasila je u svom obraćanju kako je sjećanje na žrtve ključni korak na putu prema pomirenju.

Zločini poput ovog počinjeni nad nedužnim i bespomoćnim ljudima, kada su civili silom odvođeni iz svojih domova i skloništa strašni su. Iako počinitelji ovog zločina još uvijek nisu privedeni pravdi pozdravljamo napredak u istrazi postignut u skorije vrijeme te se nadamo da će oni biti procesuirani na odgovarajući način. Odajući počast ubijenima obavezujemo se da ćemo podržavati preživjele i nastaviti borbu za pravdu zajedno sa Zajednicom obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini, poručila je Mennuti.

Na inicijativu Zajednice obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i podršku Grada Mostara, trenutno se izvode radovi na obnovi i rekonstrukciji spomen obilježja Sutina, gdje je prije 32 godine ekshumirana prva masovna grobnica u BiH.

(Fena)