Obilježena 26. godišnjica zločina nad Hrvatima Uzdola

U subotu je u Uzdolu kod Prozora-Rame obilježena 26. obljetnica ratnog zločina nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru.

Sveto misno slavlje predslavio je monsinjor Ilija Janjić, kotorski biskup koji se u svojoj propovijedi prisjetio prvog posjeta Uzdolu ističući kako je osjetio da su planine Božja priroda.

Danas je blagdan Uzvišenja svetoga križa. Bez križa, tj. Kristova križa čovjek ne bi znao što znači biti izbavljen iz blata, iz ovih zala zemaljskoga života. Križ Kristov je uzvišenje svakoga čovjeka, uzvišenje njegova dostojanstva, kazao je monsinjor Janjić.

Ne bismo se nikada ovako okupili da se prije 26 godina dogodilo ono što se nikada više ne bi trebalo dogoditi. Svakoga dana događa se to da se ljudski život i dostojanstvo ne poštuju. Nijedan čovjek ne smije prekinuti život svome bratu, istaknuo je monsinjor Janjić prisjećajući se Kaina i Abela. 

Pripadnici Prozorske bojne Armije BiH su u sklopu operacije ”Neretva 93.”, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina te 12 pripadnika HVO-a. Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH, a presuda za pokolj Hrvata u Uzdolu zakazana je za 27. rujna.

(www.jabuka.tv)

 


5 komentara

  • Enver Buza i ostali zločinci trebaju dobiti 4o god kazne.Strahota je bilo gledati djecu pobijenu na spavanju.Balije treba kazniti a BiH podijeliti na tri djela sa njima nema suživota.

    • Al kako ce odgovarat kad su takozvani hrvatski predstavnici HDZ-a cinili koaliciju saSDA, kurva protiv kurve nece zato sto su iste.

  • Svi ćemo na sud pred BOGA i njegove Svete e tu ne opstaju nepokajani nepravedni ,zar to ne propovijeda cijeli univerzum .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.