Obilježena 25. godišnjica zločina u Uzdolu

U selu Uzdol, u općini Prozor/Rama, u petak je obilježena 25. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, na Memorijalnom groblju u Uzdolu misu zadušnicu predvodi je biskup Vojnog ordinarijata BiH, mons. Tomo Vukšić.

Vukšić je u svojoj propovijedi kazao kako je obveza svakog vjernika da se molitvom i sjećanjem prisjeti svih nevino stradalih, a od mjerodavnih institucija zatražio je da ustraju na provođenju zakona i pravde.

Prošlost živi kroz sjećanje i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena, a budućnost pak gledana iz perspektive nade, poručio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Komemoraciji u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te predstavnici općinskih, županijskih, entitetskih i državnih vlasti, među kojima član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Zločin u Uzdolu dogodio se 14. rujna 1993. godine kada je u napadu Armije BiH ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Protiv generala Armije BiH Sefera Halilovića u Haagu se vodio proces po zapovjednoj odgovornosti za taj zločin. Halilović je pravomoćno oslobođen krivnje, a procesuiranje odgovornih prebačeno je na domaće pravosuđe.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH.

U Uzdolu je prije rata živjelo oko 2.500 stanovnika, dok ih je danas oko 350, mahom osoba starije životne dobe.

(Fena)


6 komentara

  • Koje lipo i miirno misto.Kad ga čovi vidi ovako prilipa , izgleda gotovo kao iz bajke, čisto,djevičanski nedirnuto i spokojno.
    A,onda shvatš, da su se tu u toj Božjoj krasoti i divoti dogodili takvi neljudski postupci i tako svirepi zločini, da te odmah zazebe srce.
    Koja je to đavolska sila svojom rukom zaprljala taj prekrasni krajolik spokoja i sveodišućeg mira i tišine svojom zvjerskom kandžom tolike nevine ljude raskinula i surovo kako samo ona zna, živote ljudske u smrt i tamu gurnula!
    Sila je to bezbožnička, ona koja za Boga ne zna i ona koja mu se protivi, otima kao zvijer u noći stado pitomo i krotko, čineći jezovite i stravične zločine nad onima koji u svojoj nevinosti i svojoj vlastitoj krvi ostaviše neizbrisiv pečat i spomen vjernosti Bogu ,svojoj kršćanskoj vjeri i svom hrvatskom narodu.

  • Izborna godina vidi kako se političari naslikavaju a nisu u stanju svih ovih godina riješiti ovakve zločine i njihove nalogodavce izvesti pred lice pravde. Sramota !!!!!! Uzdol, Grabovica, Trusina i mnoga druga mjesta gdje su počinjeni zločini nad Hrvatskim narodom. Stidite se

  • Šta radi Titan kao Lijanović čovjek u dostojanstvenom mjestu. Ako nemaš dostojanstvo kao čovjek nemoj prljati tuđu muku da bi kao povratio dostojanstvo. U nas kažu kada jednom izgubiš dostojanstvo, izgubio si ga zauvijek.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.