Obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma u TC Piramida

U srijedu 21. ožujka 2012. obilježit će se Svjetski dan Down sindroma. Udruga za Down sindrom Mostar tim povodom organizira prigodno druženje i prodajni štand radova naših korisnika na 2. katu TC Piramida od 14 sati, te Vas ovim putem pozivamo da svojim prisutstvom uveličate našu proslavu i date svoju podršku za prava i dobrobit naših članova.

Okupljanje osoba s Down sindromom i njihovih obitelji ima za cilj svraćanje pozornosti naših sugrađana na djecu sa Down sindromom i njihovu savršenost na malo drukčiji način, ali i potrebom za prepoznavanjem i prihvaćanjem djece sa Down sindromom u životu zajednice.

Ovo okupljanje ujedno je i prilika da se djeca i roditelji djece sa Down sindromom upoznaju sa svojim pravima, mogućnostima i novim prijateljima.

Udruga za Down sindrom Mostar osnovana je u veljači 2011. godine i do sada broji 20 korisnika. Točan broj djece sa Down sindromom na području Hercegovačko-neretvanske županije nije poznat, ali zasigurno je mnogo veći od trenutnog broja korisnika. Osnovni ciljevi Udruge za Down sindrom Mostar su inkluzija osoba sa Down sindromom u sve sfere društva i to uključivanjem u redoviti vrtićki program, redovno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te time i mogućnost zapošljavanja osoba sa Down sindromom.

Udruga nema svoje prostorije, a kako bi se postigli što bolji rezultati u našem djelovanju jedan od važnijih koraka je omogućavanje prostora za rad Udruge i okupljanje i druženje njenih korisnika. Ovim putem se zahvaljujemo članovima Udruge oboljelih od limfoma i leukemije “Zagrljaj” koji su nam ustupili svoje prostorije za prve sastanke.

Zahvaljujući velikom razumijevanju naše problematike od strane dekana Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti dr.sc. Zorana Primorca, sastanci Udruge se trenutno održavaju u prostorijama Fakulteta.

Obilježavanjem Svjetskog dana Down sindroma otvara se mogućnost stvaranja preciznije evidencije osoba sa Down sindromom te praćenje sindroma (uz integriranje baza podataka) na osnovu kojeg bi se stvorila realna slika veličine problema, a na temelju koje bi se mogli izrađivati javnozdravstveni programi (ili formiranje posebnog registra), omogućavanje kontinuirane i dostupne zdravstvene skrbi (uključiti multidisciplinarni pristup, provoditi zadane smjernice i standarde – primjerice obavezni neonatalni kardiološki pregled po rođenju djeteta sa Down sindromom), izrada i provođenje javnozdravstvenih programa u smislu stvaranja boljih uvjeta socijalizacije i integracije djece s Down sindromom izrada i provođenje javnozdravstvenih programa podrške roditeljima i skrbnicima. Down sindrom primjer je jedne od kompleksnih i čestih genetskih bolesti koje zahtijevaju angažiranost kako uže (obitelj) tako i šire zajednice (društvo) te prilagodbu zdravstvenog i socijalnog sustava. Bolje razumijevanje Down sindroma važno je kako bismo osobama sa Down sindromom olakšali život i pružili im priliku da on bude potpuniji i aktivniji.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.