Obilježava se 100. obljetnica spašavanja hercegovačke djece od gladi

U sklopu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi, 5. rujna u 18 sati upriličit će se otvaranje Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u u Mostaru.

Nakon toga uslijedit će mimohod do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će su u 19 sati održati svečana akademija.

Inače, obilježavanje započinje 4. rujna koncertom “100 tamburaša u povodu 100. obljetnice spašavanja djece od gladi“, koji će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 20 sati.

U godinama gladi fra Didak Buntić je od smrti spasio više od 12 tisuća djece iz BiH odvodeći ih u plodnu Slavoniju.

Stotinu je godina otkad su Slavonija i Srijem u svoje krilo primili gladnu djecu iz Hercegovine, koju je uz pomoć brojnih suradnika doveo fra Didak Buntić. Tu veliku obljetnicu, tu zahvalu Slavoniji i Srijemu, obilježit ćemo u gradu iz kojega su polazili svi vlakovi s gladnom djecom“, navodi se u priopćenju iz Organizacijskog vijeća.

Glavi organizator događaja je Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije, a pokrovitelj je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Evo povijest se ponavlja nakon 100 godina naš danasnji fra Didak spasava djecu gladnu i obitelji šalje ih priko bila svita da prežive ime mu svi znate da ga ne spominjemo moj vjerni omladinac.

 • Fra. Didak Buntić moju je pok.baku spasio bila je bez oba roditelja.
  imala je još dva brata.Jedan je pribigo u Ameriku i tamo završio .Svi bili maloljetni.
  Pokoj duši svima.

 • Fra. Didak Buntić moju je pok.baku spasio bila je bez oba roditelja.
  imala je još dva brata.Jedan je pribigo u Ameriku i tamo završio .Svi bili maloljetni.
  Pokoj duši svima.

 • fra DIDAK je spasio mog dedu kome je ćaća pogino u 1 svjetskom ratu a mater ga ostavila i udala se tako da ti moj DIDAČE veliko hvala

 • To je bio velik čovjek i pravi Kristov svećenik. Neumorni borac i radnik na njivi Gospodnjoj. Baš onakaav kakvih danas nema. Jedan od onih koje treba svićon tražiti u podne.Puno je dobra učinio za ovaj napaćeni hrvatski ,hercegovački krščanski narod. Njegovo ime i njegova dila zauvik tribaju živjeti u srcima i dušama svih KRŠĆANA Hercegovine.
  Vjerujem , kako če doči dan , možda za stotu obljetnicu njegove smrti 19222-2022 godine kad će se iz naše Širokobriške bazilike njegovo tilo iznijeti na svijetlo dana.
  Toliko je puno toga dao za ovaj narod da je u toj neprekidnoj borbi za ostanak i opstanak tog voljenog naroda i sam izgorio prerano Pokojni fra Didak Buntić od srčane kapi je preminuo 3 veljače 1922 godine u rodnom Čitluku.
  Fra Didak Buntić , domoljub, prosvjetitelj, narodni zastupnik, graditelj i spasitelj rodjen je 9.listopada 1871. na Paoči i kršten imenom Franjo.
  Franjevcem postaje 1888. na Humcu i uzima ime Didak.
  Ravnateljem širokobriške gimnazije imenovan je 1911., a 1919. u Zagrebu osniva konvikt za srednjoškolce i studente iz Hercegovine.
  iSTE JE GODINE IMENOVAN HERCEGOVAČKIM PROVINCIJALOM.

  Fra Didak je pokopan 1922. u čitlučkom groblju Podadvor.Pri iskapanju i prenošenju njegova tijela 1938., ustanovljeno je da je neraspadnuto.
  Dr fra Bonifacije Rupčić svjedoči;kad smo izvadili kovčeg iz groba i otvorili ga,svi smo vidjeli fra Didakovo tijelo čitavo. Začudili smo se, izgledao je kao živ.
  Fra Didak sada počiva u širokobriškoj bazilici i kovčeg mu do danas nije VIŠE OTVARAN. Puk sve glasnije traži kanoniziranje tog hercegovačkog Mojsija, a Crkva je, OČEKIVANO, vrlo oprezna.
  Ipak, dan otvaranja njegova groba mora doći jer tom dragom čovjeku , svećeniku i velikom humanisti treba odati zasluženu počast.

 • Da se bar netko ugleda u lik i djelo velikog Didaka i danas pomogne potrebitima a ima ih više nego vidimo.
  i da se više ne klanjamo nekim novim krivim ljudima i njihovom bogatstvu stečenom na nečijoj muci.

 • E jadni narode vazda napacen preko bijela svjeta radi prevrtljivih i prodanih gospodara …..koji se prodaju za judine solde…

 • Ono sto je Fra Didak napravio za gladnu djecu Hercegovine i opcenito neko ni za sto zivota nije.
  Opismenjavao ljude ucio svemu bio jedinstven u svemu ,svima je pomagao i od svih trazio za svoj puk ..
  On je zasluzio proglasenje Svetim!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.