Obama podržao Bidena kako bi “izliječio” SAD

Bivši američki predsjednik Barack Obama u utorak je podržao svog potpredsjednika u dva mandata Joea Bidena u kandidaturi za predsjednika, poručivši kako on može ujediniti i izliječiti naciju koja prolazi kroz neke od najtežih trenutaka u svojoj povijesti.

Službena podrška vjerojatno najpopularnijeg američkog političara zadnji je u nizu poticaja Bidenovoj kampanji i dodatni znak da se demokratski čelnici ujedinjuju iza jednog kandidata uoči izbora u studenom.

Joe ima karakter i iskustvo da nas vodi kroz jedno od naših najmračnijih doba i izliječi nas tijekom dugog oporavka, rekao je Obama u 12 minuta dugoj videoporuci snimljenoj u njegovom domu u Washingtonu.

Vjerujem da Joe ima sve kvalitete koje sada trebamo od predsjednika, dodao je Obama i zaključio kako je odluka iz 2008. kojom je Bidena odabrao kao svog potpredsjednika bila među “najboljima koje je ikad donio”.

77-godišnji Biden jedini je preostali demokratski kandidat za suparnika predsjedniku Donaldu Trumpu, nakon što se njegov posljednji protukandidat Bernie Sanders povukao iz utrke prošli tjedan.

Sanders, senator iz Vermonta koji slovi za kandidata lijevog krila Demokratske stranke, svog je bivšeg rivala podržao u ponedjeljak, poručivši da je vrijeme da se Amerikanci svih političkih opcija “udruže” u podršci Bidenu.

Obama je pohvalio Sandersa, nazvavši ga šampionom progresivnih ideja i strastvenim kandidatom čija su energija i entuzijazam inspirirali milijune mladih birača.

Bivši predsjednik u dva mandata naglasio je da progresivni glasači sada trebaju pomoći u svrgavanju republikanskog predsjednika.

Sada nam je potrebno da se Amerikanci dobre volje ujedine u velikom buđenju protiv politike koja je prečesto obilježena korupcijom, nemarom, egoizmom, dezinformacijama, glupošću i čistom pakosti, rekao je Obama.

Kako bi to promijenili, potrebno nam je da se Amerikanci svih političkih boja kao nikad prije uključe u našu politiku i društveni život.

Obamina podrška stiže u vrijeme dok je Bidenova i Trumpova kampanja na ledu zbog pandemije koronavirusa.

U normalnim uvjetima njegova bi podrška bila okrunjena zajedničkim skupom s Bidenom kojeg bi popratila eksplozija donacija. Nije jasno kada i hoće li se kampanje ove godine uopće nastaviti.

Obama je stvorio poseban odnos s Bidenom tijekom osam godina svog predsjedništva. U siječnju 2017. je bivšeg senatora iz Delawarea nagradio predsjedničkom medaljom slobode.

Prvi afroamerički predsjednik dosad se držao po strani u utrci demokrata za predsjedničku nominaciju. Iako je javno bio neutralan, New York Times piše kako je Obama igrao ulogu u uvjeravanju Sandersa da završi svoju kampanju i podrži Bidena.

A usprkos šutnji, Biden, Sanders i drugi kandidati spominjali su Obamu u svojim političkim reklamama uoči ključnog superutorka 3. ožujka, kad je na predizbore izašao najveći broj glasača.

Sam Biden je na skupovima naglašavao da je Obamin nasljednik, često ističući partnerstvo s bivšim šefom. No od početka je naglašavao i da će svoju kampanju voditi samostalno.

Tražio sam predsjednika Obamu da me ne podrži, rekao je na dan pokretanja svoje kampanje.

Tkogod osvoji ovu nominaciju, to treba postići svojim zaslugama, rekao je Biden tada.

Obamina podrška stigla je relativno rano u odnosu na kampanju 2016. godine.

Te godine bivši američki predsjednik čekao je do 8. lipnja da podrži Hillary Clinton koja je dva dana ranije dobila nominaciju demokrata za borbu protiv Donalda Trumpa.

(Hina)

1 komentar

  • “Politike koja je prečesto obilježena korupcijom, nemarom, egoizmom, dezinformacijama, glupošću i čistom pakosti”, rekao je Obama koji je ipak najbolji poznavatelj tzv. demokrata i njihove politike koju je doslovno opisao.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.