Oba sindikata HP Mostar napustila pregovore zbog uvreda predstavnika Vlade FBiH – Jabuka.tv

Oba sindikata HP Mostar napustila pregovore zbog uvreda predstavnika Vlade FBiH

Nakon više od dva mjeseca pregovora o novom kolektivnom ugovoru za područje djelatnosti poštanskog prometa u FBiH oba sindikata Hrvatske poštar Mostar su napustila pregovore.

Zajedničko priopćenje predsjednika Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar Tomislava Erića i predsjednika Sindikata Hrvatske pošte Mostar Berislava Babića prenosimo u cijelosti:

Razlog napuštanja je neprimjereni i drzak istup predstavnika Vlade FBiH Zlatka Hurtića koji je na uvredljiv i krajnje neprimjeren način komentirao sastav pregovaračkog tima ispred Sindikata, te problematizirao sudjelovanje u radu ovlaštenih predstavnika Sindikata hrvatske pošte Mostar i Nezavisnog sindikata djelatnika hrvatske pošte Mostar na samom sastanku. Ovim činom je poslana poruka da ovlašteni predstavnici preko 700 radnika Hrvatske pošte d.o.o. Mostar uopće nisu bitni, te je time doveo u pitanje legitimnost procesa kolektivnog pregovaranja. 

Izjavom što to mi pričamo i da uopće ne zna što mi tu radimo Hurtić je reagirao na naše argumentirane primjedbe kako se novim člankom Kolektivnog Ugovora krši Zakon o Radu i izravno pogoduje jednom Sindikatu, u ovom slučaju Sindikatu BiH Pošte.

U razdoblju prije posljednjeg sastanka održanog 2. ožujka 2021. sva tri Sindikata su imala usuglašene prijedloge izmjena kolektivnog ugovora koji su bili bazirani na poboljšanju socijalnog i materijalnog položaja radnika i mogućnosti sudjelovanja predstavnika radnika u donošenju odluka za iste. Ovako sročeni prijedlozi poslani su predstavnicima Uprava i Vlade FBiH, no oni na iste nisu dali odgovor nego su poslali svoj prijedlog izmjena Kolektivnog Ugovora koji je u najmanju ruku po radnike nepovoljan i niti u jednoj riječi se ne dotiče poboljšanja materijalnog statusa radnika.

Predstavnici Sindikata BiH pošte su prvobitno zajedno s nama odbili prijedloge Uprava i Vlade FBiH, da bi nas neposredno pred zadnji sastanak obavijestili kako su donijeli odluku o prihvaćanju novog Kolektivnog Ugovora kako je predložen od strane Uprava i Vlade FBiH. Naša je odluka kao Sindikata bila da nećemo podržati ovaj prijedlog Kolektivnog Ugovora koji umanjuje prava radnika i omogućuje Upravama da se izravno miješaju u rad Sindikata, te da na isti nećemo staviti svoj paraf.

Važno je napomenuti da su predstavnici Uprave HP Mostar ostali na pregovorima koje smo mi napustili. Isto tako ne samo da su podržali ovakav Kolektivni Ugovor nego su i mnoge promjene u njemu koje idu na štetu radnika sami inicirali. Novi kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa u FBiH neće poboljšati materijalni ili pravni položaj radnika, niti uvjete rada, te je čak nepovoljniji od prethodnog. Kroz ovaj Kolektivni Ugovor su Uprave poštanskih operatera u FBiH dodatno osnažile svoj utjecaj, ograničile rad i djelovanje Sindikata što je zabranjeno zakonom.

Sindikatima preostaje da pokušaju svoje zahtjeve, a naročito one o povećanju koeficijenta, toplog obroka, naknade za minuli rad, naknade za prijevoz i dodatka na prekovremeni, noćni i rad nedjeljom i blagdanima realizirati kroz razgovore s Upravom HP Mostar u novom Pravilniku o radu HP d.o.o. Mostar, stoji u zajedničkom priopćenju predsjednika Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar Tomislava Erića i predsjednika Sindikata Hrvatske pošte Mostar Berislava Babića.

(www.jabuka.tv)