O kakvim dokumentima je riječ? Dodik poslao zaključke Vučiću, Milanoviću i Izetbegoviću

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno digao prašinu u BiH, ali i u regiji dostavivši dokumente predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na “antidaytonsko ponašanje visokog predstavnika”, danas je objavljeno i o kakvim se “dokumentima” radi.

Kako prenosi RTRS, riječ je o famoznim zaključcima i informacijama, koje je u dva navrata usvojila NSRS.

Naime, Vučiću su upućene “Informacija o neustavnoj transformaciji daytonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske” i “Informacija u vezi sa antidaytonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH“.

Dodik je, također, najavio da će dokumente poslati i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, liderima PDP-a i SDA, Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću.

Ovu prvu informaciju odnosno famozne zaključke, NSRS je usvojila 12. studenog prošle godine. U njima se, između ostalog, odbacuje “bonnska ovlaštenja” visokog predstavnika, poziva NSRS da pristupi donošenju novog Ustava RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, osporavaju Zakon o obrani BiH, Zakon o neizravnom oporezivanju BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu BiH.

Također u ovim zaključcima se spominju pravo na samoopredjeljenje, autonomija entiteta i sl.

Ovi zaključci su našli na oštre kritike u BiH, ako i međunarodne zajednice. Tako su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira priopćili da zaključci NSRS-a predstavljaju izravan udar na autonomiju službenika na državnoj razini.

Drugi dokument se također na odnosi na zaključke NSRS-a koji su doneseni 17. veljače ove godine.

U njima se ide korak dalje ka razgradnji državnih institucija pa tako NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Također, potiču se razgovori s FBiH s ciljem definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH.

Najsporniji od svih zaključaka obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u tijelima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

Nakon izglasavanja ovih zaključaka u NSRS-u, u BiH je ponovo došlo do niza oštrih reakcija kako do domaćih političara, tako i od predstavnika Međunarodne zajednice u BiH.

Tako su diplomatska predstavništva Europske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputila pismo državnim dužnosnicima koji su prethodno nazočili političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni službenici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta, navodeno je u pismu upozorenja Dodiku i predstavnicima RS.

Zanimljivo u svemu ovome, je da su ovi antidaytonski zaključci NSRS-a usvojeni 17. veljače, nakon skoro pet mjeseci dostavljeni u Parlamentarnu skupštinu BiH, prenosi Klix.ba.

O svemu ovome bi vrh RS-a zajedno sa Dodikom trebao razgovarati s Vučićem na sastanku zakzanom za srijedu u Beogradu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.