O čemu su razgovarali Vučić i Xi Jinping?

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se nakon današnjeg susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Beogradu.

Posjet kineskog predsjednika Srbiji je uslijedio nakon što je ranije posjetio Francusku. Vučić je izjavio da je s Xijem potpisao izjavu kojom dvije države prelaze sa strateškog odnosa na odnose u kojima dvije države govore o zajedničkoj budućnosti.

To je najviši oblik suradnja dvije države i ponosan sam što sam potpisao izjavu s predsjednikom Xijem. Imamo ogromno poštovanje prema Kini i rezultati razgovora je da podržavamo princip ‘jedne Kine’ i da za nas svako pitanje koje bi neko postavio Kini predstavlja njihovo unutarnje pitanje. Kako Kina odluči rješavati ta pitanja, tako će biti i imat će podršku Srbije, poručio je, prenosi Klix.

Naglasio je da je Xiju kazao da je Srbija, kako je naveo, nerijetko pritisnuta od svjetskih sila, uvijek prijatelja imala u Kini. Također je da će se Srbija, kako je rekao, veoma snažno i hrabro odupirati pokušajima, kako revizije povijesnog pamćenja, tako i daljnjim pritiscima te da će otpor biti neusporedivo snažniji nego što je netko mogao zamisliti.

Vučić je u nastavku govorio o ekonomskoj suradnji dvije države, tvrdeći da će Srbija u narednih pet do deset godina moći izvoziti u Kinu 90 posto proizvoda i to bez ikakvih tarifa. Ukazao je da se to odnosi i na izvoz vina i rakije. Pa je tako izjavio da će osobno služiti srpska vina kako bi pokazao kvalitetu.

Također tvrdi da su u tijeku razgovori s jednom kineskom kompanijom za uspostavljanje letećeg taksija na sajmu Expo koji će biti održan 2027. u Beogradu. Istaknuo je i to da su razgovarali i dolasku nekog od kineskih proizvođača električnih automobila u Srbiju. Xi će posjetiti i Mađarsku, čime će završiti njegova europska turneja.

(www.jabuka.tv | Foto: ATAImages/Pixsell)

8 komentara

  • Samo su se dogovorili da ovi kosooki utječe na zemlje koje su u ovisnosti o kini da nepriznaju kosovo a vuki gubica daće se zalagati da tajvan pripadne opet kini. Dalje vuki gubica nije više zucno jer je kosooki za njega tata i srbija će pasti pod kinu neto nemognu vratiti puste kredite.

  • Vučić (njega Srbi zovu Picousti) traži načina za priznati Kosovo. Svjestan je da je Kosovo zauvijek izgubljeno. Rado bi on priznao Kosovo i riješio se toga problema, ali strah ga kako će četnici reagirati i hoće li ga zato objesiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.