Nuklearna elektrana Krško obustavila rad

Redoviti remont u Nuklearnoj elektrani Krško započeo je u nedjelju isključenjem elektrane iz elektroenergetske mreže, a predviđa se da će kompleksni remont trajati nešto manje od mjesec dana pa bi nuklearka u mrežu opet trebala biti uključena krajem travnja.

Za sto milijuna eura modernizirat će se postrojenje, a najviše će se uložiti u sigurnost. Time se završava 29. gorivi ciklus, koji je počeo nakon remonta 5. studenoga 2016. godine, u kojem je nuklearka radila stabilno, uz ispunjavanje visokih standarda u nuklearnoj energetici.

U 18 mjeseci od zadnjega remonta NE Krško u mrežu je isporučila 8,37 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, rekao je na konferenciji za novinare u Krškom direktor nuklearke Stane Rožman.

Troškovi remonta iznosit će oko 100 milijuna eura, a NEK će ih pokriti vlastitim sredstvima, rekao je Rožman.

Prema iznesenim podacima, zamjena nuklearnoga goriva stajat će približno 46 milijuna eura, troškovi svih usluga procijenjeni su na oko 32 milijuna eura, a robe ili oprema oko 22 milijuna eura. U remontu nuklearke, čiji su suvlasnici slovenska Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), radit će 600 zaposlenika NEK-a i oko 1.200 vanjskih suradnika, prenosi Hina.

Tri glavna područja radova tijekom remonta su zamjena istrošenoga goriva, redovno održavanje postrojenja i uređaja te tehnološka dogradnja, odnosno modernizacija. Tijekom remonta obavit će se više od 4.200 različitih radnih zadataka. Kao veće zahvate održavanja tijekom ovogodišnje remonta iz nuklearke navode zamjenu 56 gorivih elemenata, ultrazvučni i vizualni pregled gorivih elemenata jezgre novoga gorivoga ciklusa, pregled generatora, zamjenu elektromotora i unutarnjega dijela reaktorske crpke, pregled reaktorske posude i opreme pod tlakom, itd.

Tijekom ovogodišnjega remonta provest će se devet modernizacija, koje se mogu podijeliti u dvije cjeline – modernizacija za povećanje pouzdanosti pogona te modernizacija sukladno programu dogradnje sigurnosnih sustava, a riječ je o drugoj fazi sigurnosne nadgradnje koja će u cijelosti biti dovršena 2021. godine.

Tijekom remonta obavit će se i niz drugih zahvata na održavanju i dogradnji opreme, istaknuo je Rožman, koji je na čelu nuklearke još od 1988. godine.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.