NSBiH ima detaljan “Covid-plan” za Premijer ligu: Primjenit će se dosad neviđena pravila

Nova sezona u Premijer ligi BiH sa sobom donosi i neka nova, do sada neviđena pravila.

Zbog spriječavanja širenja koronavirusa timovi će morati biti na maksimalnom oprezu pa su u tom cilju donesena neka nova pravila kojih će se klubovii morati pridržavati kada budu dolazili na utakmice, prenosi Sportsport.ba.

Pravilnik je sljedeći:

 • Kod putovanja i dolaska momčadi na stadion, potrebno je primjenjivati opće higijenske mjere (nošenje masko za lice, dezinfekcija, itd). Kod rasporeda sjedenja u autobusu svaka osoba sjedi sama (1 osoba na 2 sjedišta)
 • Ako je moguće, ekipe i ostala službena lica dolaze na stadion izravno, najkasnije 90 minuta prije početka utakmice.
 • Potrebno je izbjegavati dolazak dan ranije.
 • Ako momčad ipak dolazi dan ranije, potrebno je s osobljem odabranog hotela ranije utvrditi sve higijenske propisane mjere u cilju zaštite zdravlja igrača i ostalih zaposlenika.
 • Sektor za sport će na preporuku kluba u svakom mjestu odigravanja utakmica prethodno odrediti samo jedan hotel koji je moguć za smještaj momčadi, te sa istim dogovoriti primjenu obavezujućih higijenskih i ostalih preventivnih aktivnost (svi igrači u jednokrevetnim sobama, odvojene sale za ručavanje, pridržavanje ostalih preporuka).

Podsjećamo kako je zbog pandemije koronavirusa još u ožujku je okončano prvenstvo Premijer lige BiH, a sezona 2020/21 će početi 1. kolovoza. Ono što je sada izvjesno, koronavirus nije nestao, pa će se morati voditi računa o svemu.

Osim što će igrati pred praznim tribinama, što im svakako i najteže pada, morat će na drugačiji način izlaziti iz tunela.

Prema sljedećoj proceduri će igrači izlaziti na teren:

 • Na teren prvo izlaze trojica sudaca i idu prema središnjoj liniji
 • Četvrti sudac i delegat vrše kontrolu opreme i indetifikaciju igrača gostujuće momčadi u tunelu, a nakon toga gostujući igrači istrčavaju na teren i postrojavaju se na središnjoj liniji.
 • Četvrti sudac i delegat vrše kontrolu opreme i identifikaciju igrača domaće momčadi u tunelu, a nakon toga domaći igrači istrčavaju na teren i postrojavaju se na središnjoj liniji.

Nije dopušteno ni rukovanje prije početka utakmice, a razmak između igrača i sudaca je minimalno jedan metar. Također, kao što smo već upoznati s tim kroz ostale europske lige, igrači se ne smiju grliti prilikom slavlja kod gola.

Promjene su to koje će svakako biti neobične za sve aktere utakmica Premijer lige, ali morat će se naviknuti.

Što ako se liga opet bude morala prekinuti?

FK Sarajevo je u prošloj nepotpunoj sezoni proglašeno prvakom, a iz lige su ispali Čelik i Zvijezda 09.

Nogometni savez BiH definirao je i što se događa u slučaju da Covid-19 ponovo prekine natjecanje. Sve je objašnjeno do najsitnijeg detalja pa je poznato i šta će biti u slučaju da sezona ne bude mogla biti završena, kao što je bio slučaj prethodni put.

Pravilnik izgleda ovako:

Ukoliko dođe do donošenja odluka o trajnom prekidu natjecanja (proglašenje izvanrednog stanja, stanja nesreće, zabrana organazacije natjecanja od strane nadležnih tijela i sl.) primjenit će se slijedeći principi:

 • Natjecanje pokušati odgirati do kraja kada se za to steknu uvjetii, poštujući, rokove za završetak određene od strane UEFA-e
 • U slučaju mogućeg nastavka, kalendar natjecanja mora biti realan raspored odigravanja utakmica ne smije ugroziti zdravlje igrača “ritam subota-srijeda-subota”.
 • Ako nije moguće nastavti natjecanje odnosno donese se odluka o trajnom prekidu, primjenjuju se slijedeći principi:
 1. Ukoliko je odigrano 2/3 natjecanja (22 ili više kola) onda se primjenjuje trenutna tablica i klubovi ostvaruju prava po datom plasmanu.
 2. Ukoliko se odigra manje od 2/3 natjecanja, prvenstvo se poništava, tj. neće se proglasiti prvak niti će iz lige ispasti dvije posljednje plasirane ekipe, liga se u tom slučaju neće popunjavati klubovima iz nižeg ranga. Sudinionici UEFA natjecanja bit će klubovi po plasmanu
 3. U svim slučajevima će biti potrebno ispoštovati, odgovarajuće smjernice i principe UEFA-e, koji će biti sastavnim dijelom ovog dokumenta.

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.