Novom vodovodnom mrežom Ljubuški će godišnje uštediti 150.000 KM

Krajem tjedna u pogon će biti puštena 3,5 kilometara nove vodovodne mreže na području općine Ljubuški. Radi se o vodovodnoj mreži koja će omogućiti opskrbljivanje sela Crveni Grm I Prolog vodom iz ljubuškog vodovoda, a ne kao što je to dosada bilo iz vrgoračkog.

Zanimljivo je spomenuti da će tvrtka J.P. Parkovi d.o.o. Ljubuški ,čije je vodstvo uz načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića najzaslužnije za postavljanje nove vodovodne mreže, na istoj godišnje ostvariti uštedu od oko 150 000 KM.

Vrijednost ukupne investicije je 450 000 KM, a povrat iste se očekuje već za tri godine.

“Jedan od glavnih razloga koji je JP Komunalno d.o.o Ljubuški dovelo do lošeg financijskog stanja u proteklih desetak godina je opskrba četiri sela u BiH vodom iz vodovoda Vrgorac u susjednoj Republici Hrvatskoj. Radi se o selima Kašće, Crveni Grm, Prolog i Orahovlje.

Naime, gubici na ovoj vodovodnoj mreži bili su i do 73 posto, međutim pošto se vodomjeri nalaze na samoj granici BiH i RH, JP Komunalno d.o.o Ljubuški , a proteklih devet mjeseci i JP Parkovi iz Ljubuškog su Vrgorcu morali plaćati znatno veće račune od stvarne potrošnje vode”, kaže v.d. direktora JP Parkov d.o.o Ljubuški Nikica Vučić.

U proteklih osam mjeseci komunalno poduzeće iz Vrgorca je JP Parkovi d.o.o Ljubuški ispostavilo račun u iznosu od 148 000 KM, dok su JP Parkovi d.o.o Ljubuški krajnjim korisnicima obračunali svega 56 000 KM. Iz ovoga je vidljivo da je zbog velikih gubitaka u vodovodnoj mreži na području spomenuta dva sela JP Parkovi d.o.o Ljubuški u minusu 100 000 KM, a da se nastavilo s istom praksom do kraja godine bi taj minus iznosio 200 000 KM.

Uz to što su na staroj vodovodnoj mreži bili veliki gubici , voda koja je u BiH stizala iz RH je skuplja za pola marke po kubiku od vode koja se isporučuju iz ljubuškog vodovoda.

Sve te troškove godinama je moralo snositi JP Komunalno d.o.o Ljubuški, jer je naplata od krajnjeg korisnika najčešće bila i do pet puta manja od računa kojeg bi ispostavilo komunalno poduzeće iz Vrgorca. Vodstvo JP Parkovi d.o.o Ljubuški je odmah po preuzimanju poslova vodoopskrbe od JP Komunalno d.o.o Ljubuški detektiralo problem, te krenulo sa realizacijom projekta izgradnje vlastite vodovodne mreže u selima Crveni Grm i Prolog, što je ovih dana I završeno.

Općina Ljubuški je u ovoj investiciji sudjelovala sa 150 000 KM, JP Parkovi d.o.o. Sa 300 000 KM, od čega je 220 000 KM kreditnih sredstava. Izvođači radova su tvrtke Mina d.o.o iz Gruda i T&D iz Ljubuškog koji su bili najpovoljniji na natječaju.

Vodovodna mreža rađena je iz pravca Vašarovića preko polja prema Crvenom Grmu. Radovi na izgradnji su krenuli sredinom veljače, a rok za završetak je bio tri mjeseca.

“Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo načelniku Općine Ljubuški Nevenku Barbariću koji je pružio podršku vodstvu JP Parkovi d.o.o Ljubuški u realizaciji ovog projekta kojim će se napraviti velike uštede u ovom poduzeću , a krajnjim korisnicima omogućiti redovita I uredna vodoopskrba”, kazao je Vučić.

Uz ovaj projekt koji je od velikog značaja za JP Parkove d.o.o Ljubuški , ali i cijelu Općinu Ljubuški nedavno je riješen i problem vodoopskrbe mještana Orahovlja gdje je detektiran isti problem.

“Orahovlje smo spojili na našu vodovodnu mrežu još u siječnju 2015. Svaki mjesec nam je za mještane u ovom selu od vrgoračkog vodovoda dolazio račun za potrošnju vode u iznosu od 3500 KM, dok smo mi s druge strane očitavali oko 900 KM stvarno potrošene vode.

Tu smo znači svaki mjesec bili na gubitku od oko 3000 KM. A problem koji je godinama stvarao gubitke i dugove JP Komunalnom d.o.o Ljubuški smo riješili sa svega 7000 KM , koliko je koštala investicija spajanja ovog sela na našu vodovodnu mrežu”, zaključio je Vučić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.