Novo zaduženje FBiH od 720 milijuna KM

Većina zastupnika odobrila je na izvanrednoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaduženje Federacije BiH prema proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Odluka je usvojena s 56 glasova, dok je 17 članova Doma bilo protiv, a dvoje suzdržano.

I Dom naroda danas će zasjedati te se također izjašnjavati o ovom zaduženju.

Iznos zaduženja je do 295.361.333,00 SDR (720.224.000,00 KM), što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 443.042.000,00 SDR (1.080.336.000,00 KM).

– Rok otplate ovoga kredita je deset godina. Sredstva kredita će se doznačiti proračunu Federacije BiH u periodu od tri godine u tranšama – kazala je u obraćanju poslanicima ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

Svaka tranša, istakla je, bit će utvrđena i doznačena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa, putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja.

– Prvi cilj je intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru te povećao potencijal za rast ekonomije – rekla je Milićević.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnoga duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskoga sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

”Prošireni aranžman za BiH će pomoći u provedbi ekonomskih politika i reformi, kao i u ispunjavanju financijskih potreba koje se predviđaju u narednim godinama”, poručila je Milićević.

Usporedno s odlukom o zaduženju prema proširenom aranžmanu s MMF-om, zastupnici Zastupničkoga doma danas su odobrili zaduženje Federacije prema ugovoru o financiranju između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta koridor 5-C.

Usvojena je i odluka o prihvaćanju zaduženja prema Ugovoru o financiranju između BiH i Europske investicijske banke za realizaciju projekta modernizacije cesta u FBiH.

Nakon ovih odluka, izvanredna sjednica Zastupničkoga doma je završena i očekuje se početak zasjedanja Doma naroda.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.