Novo istraživanje otkrilo kada su oboljeli od korone najzarazniji – Jabuka.tv

Novo istraživanje otkrilo kada su oboljeli od korone najzarazniji

Ljudi su najviše zarazni u prvih pet dana nakon pojave simptoma Covida-19, potvrđuje je to novo istraživanje u kojemu stoji da je izolacija u toj fazi bolesti izuzetno važna.

Osim toga, u istraživanju objavljenom u časopisu ‘Lancet’ piše da asimptomatski bolesnici mogu brže očistiti svoje tijelo od virusa te su kraće vrijeme zarazni.

Istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prijenosu infekcije korona virusom, a dodatnu pažnju obratili su na tri ključna čimbenika:

1. Virusno opterećenje – količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije.
2. Raspršivanje virusne RNA – duljina perioda kad netko može širiti virusni genetski materijal.
3. Izolacija živog virusa – živi virus se izolira i testira da li se može uspješno replicirati u laboratoriju.

Istraživači su usporedili svoja otkrića o Covidu-19 s dva druga soja koronavirusa, kako bi bolje razumjeli zašto se Covid-19 tako brzo širi. Otkrili su da virusno opterećenje SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje Covid-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave simptoma i petog dana bolesti.

Znanstvenici to otkriće smatraju značajnim, jer se vjeruje da je virus u gornjim dišnim putovima glavni izvor prijenosa bolesti. Za usporedbu, virusno opterećenje za dva druga soja korona virusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostiže vrhunac kasnije – 10 do 14 dana, odnosno 7 do 10 dana – pružajući time više vremena za prepoznavanje simptoma i izolaciju.

Naši rezultati su sukladni studijama koje ukazuju na to da se većina virusnog prijenosa odvija u vrlo ranoj fazi bolesti, posebno u prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, što ukazuje na važnost samoizolacije odmah nakon početka simptomarekla je glavna autorica studije Muge Cevik.

Moramo podići svijest javnosti o rasponu simptoma povezanih s bolešću, uključujući blage simptome koji se mogu javiti ranije tijekom infekcije do onih koji su izraženiji poput kašlja ili temperature, dodala je.

Iako se čini da su virusna opterećenja uglavnom slična onima kod bolesnika sa i bez simptoma, istraživanje je pokazalo da bi asimptomatske osobe mogle brže očistiti virusni materijal iz svojih tijela.

Nekoliko je studija otkrilo da osobe s asimptomatskom infekcijom mogu virus brže očistiti, što sugerira da oni bez simptoma mogu biti jednako zarazni kao oni sa simptomima na početku infekcije, ali mogu biti zarazni i kraće vrijeme, objasnila je Cevik.

Međutim, naglasila je, kako je potrebno više istraživanja o otpuštanju zaraznog virusa kod asimptomatskih bolesnika prije nego što se može razmotriti bilo kakva promjena politike u pogledu trajanja izolacije.

Autori studije su, kažu, primijetili kako su mnogi sudionici studije bili bolesnici hospitalizirani s Covidom-19 te postoji mogućnost da su primali terapije koje su možda utjecale na tijek njihove infekcije, prenosi huffpost.com.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.