Novinarki bombu podmetnuli u auto: Previše kritizirala i znala

Caruana Galizia (53) bila je blogerica, kolumnistica i žestoka kritičarka malteške vlade. Najpoznatija malteška novinarka snažno se borila protiv netransparentnosti i korupcije a poginula je u ponedjeljak u eksploziji bombe podmetnutoj u njezin automobil.

U svom zadnjem blogu, objavljenom sat vremena prije smrti napisala je: “Gdjegod pogledate ima lopova. Situacija je očajna“. Sad su svi užasnuti njezinim ubojstvom a oglasila se i Europska Komisija.

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici

Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia izgubila život u očito ciljanom napadu, izjavio je glasnogovornik Europske Komisije Margiritis Schinas.

Dodao je kako Komisija očekuje da taj slučaj dobije pravosudni epilog.

Malteški premijer Joseph Muscat, koji je često bio na meti istraživanja Caruane Galizie, snažno je osudio taj čin.

Svi znaju da je Caruana Galizia bila moj oštar kritičar i politički i osobno, ali nitko nikako ne može opravdati ovaj barbarski čin. Neću se smiriti dok pravda ne bude zadovoljena“, objavio je u priopćenju Muscat.

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave “panamskih dokumenata“.

Objavom “panamskih dokumenata” otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.

“Dijelovi njezinog tijela bili su svuda oko mene”

Sin ubijene malteške novinarke kritizirao je maltešku vladu što je dopustila bujanje “kulture nekažnjivosti“, dan nakon što je poginula u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil nedaleko od svojeg doma.

Moja majka ubijena je jer je stala između vladavine prava i onih koji su je željeli prekršiti, poput mnogih snažnih novinara“, napisao je njezin sin Matthew na Facebooku.

Njezino izvješćivanje o Panamskim dokumentima, aferi o poreznim oazama u koju su bila upletena dvojica malteških ministara, izazvalo je prijevremene izbore u lipnju prošle godine.

Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europske poslove, čija zemlja predsjeda EU-om, ocijenio je da je to ubojstvo “neprihvatljiv napad na slobodu govora i demokracije.”

Nikada neću zaboraviti, trčeći oko tog pakla na polju, pokušavajući smisliti kako da otvorim vrata, da je automobil i dalje trubio“, rekao je.

Pogledao sam dolje i dijelovi njezinog tijela bili su posvuda oko mene.”

To nije bilo obično ubojstvo.

Mi smo ljudi u ratu protiv države i organiziranog kriminala, koje se više ne može razlučiti.

EU osuđuje ubojstvo

Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europske poslove, čija zemlja predsjeda EU-om, ocijenio je da je to ubojstvo “neprihvatljiv napad na slobodu govora i demokracije.”

Počinitelji moraju biti privedeni pravdi“, rekao je.

Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara zatražile su u utorak da se provede detaljna istraga o tom ubojstvu.

(24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.