Novim kolektivnim ugovorom FBiH bi se dovela do bankrota

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić ocijenio je kako bi kolektivni ugovor koji su usuglasili sindikati i poslodavci doveo Federaciju do nemoguće situacije te pogoršanja općih radnih uvjeta.

”Institucije FBiH u ovom procesu su interesna strana jer na svim razinama, od općinske, preko županijske, do federalne, broj zaposlenih u institucijama je 130.000. U proteklom razdoblju, primjenom ‘starog’ Zakona o radu i kolektivnih ugovora, na razini Federacije BiH, zaposlenici institucija su podnijeli veliki broj tužbi i obveze po izvršnim sudskim presudama su dosegnule 600 milijuna KM, što s kamatama iznosi više od milijardu KM”, rekao je Novalić.

Novim Zakonom o radu ta je mogućnost spriječena, no problem predstavlja kolektivni ugovor koji je u suprotnosti s ovim zakonom pa bi se omogućilo bankrotiranje FBiH, prenosi Večernji list .

”Novim kolektivnim ugovorom koji su predvidjeli poslodavci i sindikati praktično bi bilo omogućeno da se nastavi isti scenarij, te da se nastave tužbe i izvršne presude, a u skladu s tim Vlada FBiH ne može dopustiti bezočno otuđivanje od države i građana Federacije BiH te enormno bogaćenje određenih interesnih skupina koje radi svojih osobnih koristi urušavaju financijsku stabilnost Federacije BiH. Gomilanje izvršnih presuda po ovoj osnovi, između ostalog, je i razlog za dodatno zaduživanje Federacije BiH i kontinuirano povlačenje tranši MMF-a”, rekao je Novalić.

Pri tome je odbacio i navode o minimalnoj plaći dodajući kako su sindikalci predvidjeli da ta plaća može biti i ispod minimalca.

”Novim kolektivnim ugovorom poslodavci i sindikati su predvidjeli da se u određenim okolnostima plaća može spustiti na 285,12 KM, tj. satnicu od 1,62 KM. Zamjenom teza ova inicijativa se pokušava pripisati Vladi FBiH, kao i negativan odnos prema povećanju minimalne plaće, što bi uništilo fiskalni sustav Federacije BiH. Vlada FBiH definitivno ne podržava nejasne okolnosti pod kojima poslodavci mogu smanjiti minimalnu plaću u cilju zaštite zaposlenika,” objasnio je premijer Novalić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.