Novi Zeland: 49 mrtvih u napadu ekstremista na džamije

Najmanje 49 ljudi ubijeno je u napadima maskiranih ekstremista u petak na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, u događaju koji je premijerka Jacinda Ardern opisala jednim od najcrnijh dana u povijesti zemlje.

Napadi su izvršeni u džamijama Al Noor i Linwood u gradu Christchurch.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu.

Mediji javljaju da je policija brzom reakcijom uhitila tri muškarca i jednu ženu, ali su upozorili da postoji mogućnost da je u gradu još osumnjičenih osoba te da kretanje za građane nije sigurno.

Uhitili smo jednu žensku i tri muške osobe koje dovodimo u vezu s ovim napadima, izjavio je policijski načelnik Mike Bush na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj nije mogao potvrditi točne okolnosti događaja, kao ni broj žrtava, ali prema izvješćima lokalnih medija i tvrdnjama svjedoka, taj broj je velik.

Jedan od najmračnijih dana Novoga Zelanda

Premijerka Novoga Zelanda Jacinda Ardern kazala je da detalji još nisu jasni, ali da može reći da će ovo biti “jedan od najmračnijih dana Novoga Zelanda”.

Svjedoci su prepričavali užasne scene, kazavši da su prvo pomislili da se radi o elektro spoju, ali su vjernici u džamiji počeli trčati te da je bilo mnogo krvi.

Pretpostavlja se da je jedan od napadača Australac, za kojega se vjeruje da je desničar i zagovornik antiimigrantske ideologije.

Napadač snimao trenutak ulaska u džamiju i pucnjavu

Jedan od napadača ulazeći u džamiju snimao je vjernike dok je pucao na njih, dok su se uzalud pokušavali sakriti.

Pojedini svjedoci prepričali su užasne scene da je napadač ljudima pucao u grudi, a nekima izravno u glavu.

U jednoj od džamija na molitvi je bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novoga Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije stradao.

Sve škole u gradu su zatvorene.

(www.jabuka.tv)