Novi zakon o turizmu olakšava rad

Poslovni subjekti više neće plaćati članarine turističkim organizacijama, jedna je to od najvažnijih novina koju donosi Zakon o turizmu u Federaciji BiH.

Dosadašnje zakonsko rješenje koje regulira oblast turizma u Federaciji BiH zahtijevalo je unaprjeđenja i izmjene da bi rezultati s terena u narednom razdoblju bili što bolji. Bosnu i Hercegovinu prošle godine posjetio je 678.271 turist, od kojega je ova gospodarska grana zaradila više od 660 milijuna dolara ili više od milijarde i 174 milijuna KM, podaci su iz novoga izdanja Indeksa konkurentnosti turizma, koji svake godine priprema Svjetski ekonomski forum (WEF).

Samo u Federaciji BiH u ožujku 2017. boravilo je 50.870 turista, što je za 12,3 posto više u odnosu na ožujak 2016., a u odnosu na veljaču ove godine više je za 54,4 posto.

Vođeni ciljevima iz Reformske agende kojom se predviđa i ukidanje parafiskalnih nameta, predloženim zakonom se ukida dosadašnja obaveza plaćanja članarine. Poslovni subjekti u Federaciji BiH, bez obzira na djelatnost kojom se bave, dosad su na ime članarine bili obavezni plaćati 0,05 posto od ukupnoga godišnjega prometa. Ubuduće će to biti veliko olakšanje svim gospodarstvenicima, naročito onima koji nemaju izravnu vezu s turizmom.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je za Fenu da će novi Zakon o turizmu u znatnoj mjeri pomoći gospodarstvenicima u FBiH, s obzirom na to da većina njih iz svoje godišnje dobiti izdvaja pozamašnu brojku za nešto od čega nemaju nikakvu korist.

”Mi smo već ranije Vladi Federacije BiH uputili prijedlog za ukidanje Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama, između ostaloga, zbog neusklađenosti odredbi Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH i Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama FBiH sa ustavima FBiH i BiH, disproporcije u prihodu od turističke takse i doprinosa, te generalne potrebe za rasterećenje gospodarstva. Naš prijedlog nije naišao na odobrenje tadašnje Vlade FBiH pa nas raduje da su ovi prijedlozi uvršteni u novi zakon”, dodao je Smailbegović.

Vijeće stranih investitora još 2015. godine pokrenulo je dijalog i započelo aktivnosti na smanjenju parafiskalnih nameta kao jednoj od mjera rasterećenja gospodarstvenika i poboljšanja poslovnoga ambijenta. Kompanije okupljene u Vijeću smatraju da je predloženo zakonsko rješenje u skladu s programom ekonomskih reformi na koje se obvezala Vlada Federacije BiH, koje za cilj imaju rasterećenje gospodarstva.

”Članice Vijeća stranih investitora BiH smatraju da je jedan od ključnih ciljeva ekonomskih reformi ka boljem poslovnom okruženju, zapravo smanjenje parafiskalnih nameta. Tu se prije svega misli na namete koji se odnose na različite takse, naknade i članarine. To nisu takse, naknade i članarine koje se plaćaju za određene usluge, dozvole ili licence. Prema svojoj prirodi, to su zapravo porezi koji se prikupljaju od velikoga broja, a ako ne i svih firmi. Tijekom zadnjih godina njihov broj je povećan.

Oni značajno doprinose troškovima poslovanja privatnim firmama i sprječavaju priljev stranih investicija. Nijedna mjera ili izmjena sama po sebi neće nešto značajno poboljšati ukoliko nije dio sveobuhvatnih mjera koje trebaju rezultirati manjim poreznim opterećenjem za kompanije uz predvidiv i poticajan porezni okvir. Kada govorimo o konkretno o turizmu, važno je da se ta oblast legislativno uredi jednim sveoubuhvatnim zakonom”, kazao je Feni predsjednik Upravnoga odbora VSI Branimir Muidža.

Predloženim zakonom, među ostalim, predviđeno je formiranje registra svih turističkih subjekata, agencija, smještajnih kapaciteta i registriranih turističkih vodiča s položenim ispitima čime bi se transparentnost podigla na mnogo višu razinu, a turistima olakšao dolazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Hamid Kurjaković, dugogodišnji turistički radnik i voditelj više projekata iz oblasti turizma, također naglašava značaj zakonskoga i strateškoga okvira za razvoj turizma, s obzirom na to da se radi o oblasti koja je veliki resurs za zapošljavanje, te valorizacije naših turističkih potencijala.

”Generalno je važno da se točno koncipira koji je interes države za razvoj turizma, kao i da se koncipira uloga svakoga segmenta i svih elemenata u ovoj oblasti. Smatram da je jako važno riješiti pitanja financiranja i odabira dobrih kadrova koji rade u turističkim organizacijama”, kazao je Kurjaković.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.