Novi zakon o trošarinama uskoro na izglasavanju

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je danas, 07. travnja, novinarima da postoji šansa da se set zakona koji se odnose na povećanje trošarina na naftu i naftne derivate od 15 feninga sljedeći tjedan ponovo nađe pred izaslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što su taj set zakona podržan od strane izaslanika Doma naroda.

Hitna procedura za ova zakonska rješenja nije dobila podršku na sjednici Zastupničkog doma održanoj u srijedu, 05.travnja, a samim tim o njima se izaslanici nisu ni izjašnjavali.

Radi se o zakonima kojima bi se osiguralo nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a povećanje prihoda nakon usvajanja ovih zakona bilo bi utrošeno na izgradnju cesta i autocesta.

Bevanda je pojasnio da su danas usvojeni zakoni usklađeni s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora PSBiH te su urađene tehničke izmjene čime su stvoreni uvjeti, tvrdi ministar, za usvajanje zakona u Zastupničkom domu.

“Ako zakoni dobiju podršku u Zastupničkom domu onda će trebati ishoditi pomicanje roka koji istječe danas. Na Odboru MMF-a leži odluka hoće li nam tolerirati ovo kašnjenje ili neće. Vijeće ministara u dogovoru s Domom naroda moglo bi uputiti zakone Zastupničkom domu u roku od sat vremena”, istaknuo je Bevanda.

Podsjetio je i da je danas Dom naroda podržao zakon o osiguranju depozita, a ovaj zakon nazvao je jednim od krucijalnih zakona izražavajući nadu da će ga u što skorijem roku podržati i izaslanici Zastupničkog doma jer je to sustavni zakon.

“Ovaj zakon do kraja regulira poslovanje bankarskog sektora. On apsolutno ne znači prijenos nadležnosti. Agencija za osiguranje depozita postoji i to je obaveza iz Pisma namjere s MMF-om i Reformske agende. Zbog činjenice da bi se mijenjalo 50 posto važećeg zakona, napravljen je novi tekst tog zakona”, pojasnio je Bevanda.

Novi tekst zakona podržao je Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita kojim predsjedava guverner Središnje banke i čine ga bh. i entitetski ministri financija, a zakon na novi način regulira poslovanje agencije, njenu odgovornost s agencijama za bankarstvo te omogućuje restrukturiranje kako se ne bi sve svodilo na likvidaciju i stečaj.

(Fena)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.