Novi Zakon o MIO je pljačka današnjih radnika i budućih umirovljenika

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH smatra da je novi koncept Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju loš za postojeće i za buduće umirovljenike.

”Vlada Zakon ne donosi iz namjere da napravi bolji model od postojećeg, nego Zakon pravi isključivo na matematici povoljnijoj za sebe, odnosno kako bi svoj deficit sanirala preko leđa budućih umirovljenika. Vrijeme od posljednje sjednice Doma naroda iskoristili smo za dodatne konzultacije s ljudima iz struke, a na sljedećoj sjednici na kojoj se bude raspravljalo ovom Zakonu izložiti ćemo i pokazati na konkretnim primjerima kako se radi o klasičnoj pljački današnjih radnika i budućih umirovljenika,” navodi Žuljević u priopćenju za javnost SDP-a.

On ističe da je federalni proračun u deficitu i da takav ne može biti jamac isplate mirovine. Najavljuje da će više od 80 amandmana opozicije na ovaj zakonski prijedlog biti ponovljeno “kako bismo svi zajedno napravili najbolji mogući Zakon”.

”Ovo nije tema odnosa pozicije i opozicije, niti smije biti. Ovo je tema širokog društvenog konsenzusa i zajedničkog pristupa u definiranju održivog i dugoročnog modela socijalne solidarnosti i dostojanstvene starosti”, zaključuje Žuljević u priopćenju za javnost SDP-a.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Naslov teksta sve je rekao .
  ljudi koji su radili 40 godina po novom zakonu dobit će 326 KM i to ko zna i neče moći dobiti ni onu zajamčenu mirovinu od 430 KM a takvih je više od devedeset posto jer im poslodavci i u privatnom i i društvenom sektoru nisu uplaćivali doprinose nego najmanje doprinose a sebi
  maksimalno koliko se može uplatiti ali iti podobni ne mogu skupiti 40 godina rada pa će im odbijati na svaku godinu što nemaju četrdeset godina rada.
  Svi budući umirovljenici će dobiti 200 KM ili još i više njih nego po starom zakon a to se odnosi na sve kojima su uplaćivani minimalni doprinosi . Pa se ljutiti na Lijanoviće i sve ostale privatnike nema smisla kad to rade i državna ustanove.

 • Ma nemojte na drzavu,neka pustite neka se oni namire,nama sta bude,evo ja penzic a imam mobitel,dobro je,tri stoje,more se tri dana kad dodje .

 • Ko je ovaj zakon skrojio nije dobar ni jedne minute,samo guzonje misle na sebe,I svoje da oprostite na izrazu guz…..,nek je njima dobro nek se oni namire,a nas male ko sisa.

 • I onda se netko cudi sto mladost ode vani!?!? Jos samo treba biti to da nas iz nekog samo njima ppznatog razloga tele iselit !? !? !?

 • Katastrofa od zakona radiš 40 godin i sad uplaćuješ više puno zadnji nekolko godina i na čemu će se to vidjet opet ćeš dobit 1 bod ili 1,5 bod i kad pomnožiš sa 40 godina šta si dobio , radiš 40 godina i u starosti nemožeš sebi ni ljekove kupit, a nije se na minimalno uplaćivalo možda koju godinu.Ovo je katastrofa od zakona.

 • Ovaj se zakon nesmje prihvatiti. I ovo malo cemera sto sada primamo po novom ce biti jos manje. Dosta laznih obecanja samo njima dobro a ostalom puka tuga i jad.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.