Novi zakon MIO: Za 40 godina staža mirovina 560 KM

”Mirovine će, po novom Zakonu o MIO koji je u izradi, isključivo ovisiti o uplati doprinosa i godinama radnog staža. Primjera radi, radnik s 40 godina radnog staža i prosječnom plaćom imat će 40 bodova koji će se pomnožiti s općim bodom 14,31 i tako dobiti mirovinu u visini od 560 konvertibilnih maraka. A veću mirovinu imat će, naravno, ako mu je plaća prije odlaska u mirovinu bila 1000 KM,” objašnjava Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Podsjeća i na krajnje nepravedan izračun mirovina prema sadašnjem Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

”Utvrđeni sustav za izračun mirovina je 0,75. Pomnože se sva primanja kandidata za mirovinu, a koja je ostvario u proteklih 40 godina, i dobiveni rezultat se množi s koeficijentom 1,816. Taj koeficijent daje pojedinima veću mirovinu nego što je plaća, što je nedopustivo. Ali, to se opet ne odnosi na sve jer ovisi, kao što sam objasnio, o nizu čimbenika, prenosi Večernji list.

Tvrdim da odlazak u mirovinu za veliki broj njih u ovoj ili idućoj godini ne donosi veliku razliku. Veliki je pritisak na MIO za umirovljenje jer ljudi nisu informirani,” tvrdi Rapa.

Podsjeća kako zakon još uvijek nije donesen, a trebao bi biti do kraja ove godine.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Za 10 godina staza u njemackoj 420eura mirovine a za 40 godina njemackog staza 1680eura…alkohol i cigarete su pet puta skuplje a ostalo je umalo…vidjeli smo i ovdje na jabuci usporedbu cijena osnovnih namirnica irije nekog vremena

 • Sataremo se i mi ovdje cak i vise nego svabe nego nema koristi…oni imaju svoja prava a sto imamo mi? Suti i radi ili idi kuci! Nije ni gore bajno ali je bajnije!

 • U svabe je vjerovali ili ne siguro duplo lakse fizicki a kamo li psihicki raditi nego u naseg poslodavca.sigurni budite u to.
  U naseg sam radio 6 godina,u svabe sad radim 2 godine.i razlika je nebo i zemlja.sto puta sam zadovoljniji u Njemackoj nego u BiH

 • Kome ovde nije dobro a ima priliku otic i ima gdje otic lud je ako neproba…a isto tako zivot ti se brzo zgadi u njemackoj jer ga nemas samo krevet-posao.Govorim iz 12godisnjeg iskustva…

 • Sramota je da većina za 40 godina rada dobije Mirovinu 420 KM a tamo neki sa malo staža dobiju 1000-2000 KM mirovinu iz istog mirovinskog fonda. Pa kako?
  Treba razdvojiti takve iz mirovinskog fonda “običnih “umirovljenika.

 • Imao sam 42 godine radnog staža u prosvjeti i dobivam mirovinu od 446 KM. Tko je umirovljen prije mene ima još manje. Trebalo bi izvršiti preračun starih i još starijih mirovina i izjednačiti ih prema novom zakonu, ako ne to onda bar prema postojećem zakone. Moje kolege koji idu sada u mirovinu imaju po 150 KM više, a radili smo isti posao za jednake plaće.

 • Cca 40eura je godina staza u njemackoj , kakvih 25??? Ne budalaci a u austriji jos i vise…imaju manje place od njemaca ali je zivot jeftiniji i imaju razne beneficije tipa poodiljno 400e koje ne kasni nikad kao npr u nas kad ti za cijelu godinu dadne 500eura i na sva zvona to javljaju kako su isplatili….**bes drzavu di je vijest na portalima da je mirovina isplacena!!!

Komentiraj: