Novi zakon: Kazna za prekoračenje brzine 1.000 KM

Vozačima sklonim prekoračenju brzine preporučuje se da tu naviku što prije suzbiju, jer bi uskoro na snagu trebala stupiti pravila koja predviđaju strože kazne za ovu i druge vrste prekršaja, objavile su Nezavisne novine.

Vijeće ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja.

Tim dokumentom, navode Nezavisne novine, pooštrena je kaznena politika s aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.

Iste su novčane kazne, kako je potvrđeno banjalučkim novinama iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za što je predviđeno i zadržavanje do otrežnjenja.

Pooštrene su, također, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM.

Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.

“Propisuje se da će osobi koja je u razdoblju od dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom sakupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti”, pojašnjeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit.

“Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u razdoblju od ponoći do pet sati ujutro”, kažu iz Ministarstva.

Osim toga, uvodi se i obveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole.

“U slučaju da se provjerom utvrdi da osoba posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutarnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je osoba sposobna za samostalno upravljanje vozilom”, precizirano je ovim zakonskim rješenjem.

Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

“Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unapređenju sustava sigurnosti prometa na putovima u BiH”, rekao je Nezavisnim novinama Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.

(Nezavisne novine)


52 komentara

  • To nisu samo lopovi, to je najgori ljudski ološ koji sjedi u parlamentu i nezasluženo dobiva 4-5 tisuća maraka mjersečno. Znaju oni da radnici rade za 700,800 ili tisuću maraka i da je ograničenje brzine 40,50 i 60 km/h i s ovakvim kaznama žele im izvaditi dušu i ih protjerati s ovih prostora.

 • Jos kad bi donijeli zakon..da se pljacka i unistavanje drustvenog adekvatno kazne onda bi bili kolkobtoliko uvjerljivi…ova krinalna bagra samo tlaci sirotinju..pa boga vam bolje i poginut u saobracaju neg cekat da nam vi donesete po neznam kolilo puta obecano blagostanje i boljitak

 • Prvo dadnu 50% popusta za placanje kazne u 8 dana i onda podignu kazne za 200%. Necemo mi budale skontat! To sve dok Albanija i Kazakhstan imaju bolje ceste nego mi! 4 boda i ponistavanje vozacke? Sreca pa cu u Njemacku – gdje su cak strozi zakoni ali uz moje obaveze imam barem i neka prava? Npr tko ce mi ovdje platiti stetu na automobilu zbog razrovane ceste gdje nije bilo znaka za upozorenje??? Nitko, dakle nemam nikakvih prava, ali bar imam obaveze prema drzavi kojoj od srca zelim da se sto prije (mirnim putem) raspadne na sto komada jer to jedino i zasluzuje!

 • Brate dizelasu, dobra izmjena bi bila da se visna kazne odredjuje po visini primanja jer nije isto meni platiti odredjeni iznos za kaznu i nekom gazdi ili politicaru koji imaju pet do deset puta veca primanja nego ja! Svedjani su u ovome odlican primjer!

 • TG njima svedno nemožeš ništa sve se radi po njihovom nalogu ali pogotovo mislim na mangupe koji pored škola prođe 100 km/h napiše mu se kazna a on ne plaća jer nema ništa na sebi. Jadan samo pošten narod koji se koliko toliko pridržavaju pravila i njemu netko napisao 10 ili 1000 KM kazne on se snađe za pare i plati. Posebno u novom zakonu podržavam kaznenu odredbu za alkohol jer alkohol i volan neide nikako.

 • a sta je sa sluzbenim osobama kao sto su policajci koji nesmetano razgovaraju na mobitele dok voze, prestizu na punoj liniji, a prije svega neobrazovani i nekulturni prilikom kontrole prometa,,naplacuju kazne a ni sami neznaju zbog cega ju naplacuju tj neznaju obrazloziti ono po cemu te kaznjava nego su negdje naculi da za to ide kazna i suti i pravi se majmun kada ga upitas da ti obrazlozi..podignite standard pa naplacujte ili se bar obrazujte da znate po cemu kaznjavate jadni narod

 • Jos uvijek na msgistralnoj cesti ima ogranicenje 30 na sat,a koruptivni dio drzavne sluzbe koja je zaduzena za to usko surađuje sa osiguravajucim drustvima da bi oni lakse osporili pojedine isplate

 • Kome oduzeti vozačku.Psihičkim bolesnicima i oboljelim od PTSP-a a ne normalnim ljudima.Ovaj zakon nema nigdje na svijetu nek oni najprije donesu zakone o lopovima i nezakonito upošljavanje.

  • baš tako, evo u JP EP HZHB (i ostalim državnim institucijama) masovno upadaju “padobranci” (najviše sa NKV radnici ili sa gimnazijom), a nigdje nijedan natječaj nisam vidio, tj vjerojatno ako ga i bude biti će u 06 mjesecu 2016 kad svi već potpisu ugovore na neodređeno…cccccc…p.o.s.e.r.e.m ti se na ovakvu državu i one koji ju vode, a prvi su u crkvama i džamijama a veći od njih lopova nema…da nismo indokrinirani vjerom sve bi to davno završili po kratkom postupku, jer mila majka je komunizam šta nam ovaj neoliberalni kapitalizam (čitaj ropstvo moderno) uradi….

   • Ne zanosite se, nije to neoliberalizam, to je udba i kos, to su drugorazredni i trećerazredni tajni policajci iz onog sustava koji su uz pomoć stranaca preuzeli vlast u ovom “demokratskom ” sustavu!

 • BOLAN,JAMI,OVIN,INVALIDIMA,STO,IMAJU,70POSTO,STO,SU,SREDILI..DOK,SU,BILI,U,NJEMACKOJ,,A,PUSTI,SIROTILJU,,STO,SU,GINULI,NA,LINIJAMA TOJI I NEPRAVE PREKISAJ JER ZNA POSTEN INVALID DA NEMA OTKLEN,PLATIT

 • Kreteni lopovski, toliko povecati kazene je apsurdno. Razumijem ovo za alkotest ali za vezanje jbt 100-300 km,pa mlađi od 20 ne smiju voziti od 12-5,ako izlaze subotom treba se nekako i vratiti,ako nisu popili nista di je smisao?Ma neka,samo vi udarajte po dzepu građana,nije Njemačka toliko daleko poslije svega.

 • kad gazdama naplatite parkiranje oko hotela i za brzu voznju javite se a ne sirotinji uzimat 20 maraka za neupaljena svjetla,kreteni i lopovi neobrazovani u uniformama

 • Pojacajte vi sigurnost obicnog covika. Muci se i radi i onda mu lokalni lopovi pokradu meso, duvan, gorivo i sve sto mogu. Kad su kojeg otkrili i covjeku isplatili odstetu… Nego daj zakon di sigurno mogu svoje dzepove punit, a sekiraju se oni za sigurnost u prometu isto ko i za priklanjski snijeg.

 • Jada ,jada moj narode gdje su ovi pravo studirali, treba placat vece kazne ako imas skuplje auto.Staro i slabo auto je iz nuzde za otic na posao ,onaj ko ima skupo i ne vozi po propisu i mocno se osjeca kao i auto , po seoskim cestama voze reli ,bez obzira jeli kakvo auto ili covjek sve pokupi i nije kriv ,to on misli ?!

  • Pa mora se moćno osjećati, snimi ga radar a on u roku keks zove osobu koja će odmah skinuti kaznu i još se hvali i nas 5 što sjedimo tu mislimo dobro je znati “čovika koji zna puno ljudi, moga i nama nekad valjati” jer i da je jedan od nas pomislio da će ovo prijaviti, gdje bi prijavio, da prijavimo osobi koja vedri i oblači i sređuje kazne mangupima, a mi obični platimo u pola cijene.

 • Kako ce naplatiti kaznu ovima sto voze politicare s rotacijama.Danas u knespolju prestizu na punoj liniji i voze preko oogranicenja.Kako ih se moze kazniti a oderi po covjeku koji vozi 80 da ne bi zakasnio na posao.Dva pasata i a8 u sredini.Paraziti

  • U pravu ti sretamo vrlo cesto bagra krsi zakone i mikom nista oni mogu sve,samo jedno znamo mrzimo ovu drzavu i veselimo se raspaduhahaha

 • Da nije zalosno bilo bi smjesno,poserem ti se na ovakvu drzavu. Jes da treba derati za alkohol i brzinu jer tu se najvise gine,al ogranicenja su vam otkako je fico mogo maksimalno 50 km na sat ici.

 • Može li MUP objelodanit koliko je do sada kazni za prekoračenu brzinu platio dr-Kvesić.To ovaj narod zanima jer taj isti narod godinama bježi i sklanja se s puta kad dotični vozi. A da je stvar gora stalno vozi. A narod stalno bega što kažu Sebri. E pa istraživačko novinarstvo i novinari evo vam teme i bit ćete najčitaniji u ovoj smiješnoj zemlji. Ali ima tu jedan mali problem. Nemate vi muda za to.

 • Ustati svi ne placati osiguranje ni sl.sranja poglwdajte kakvi su nam putevi radimo za 1000 neki i manje a pogledajte registracije jos kad putarina ooooo ubio bi se koja putarina po najlosijim cestama vozimo jos kazne te sta gamad misli ovo svicarka treba bunt podignuti i gamad govnavim metlama iz fotelje istjerati sirotinju gule

 • E moj narode da znate sta se sve radi, a ovi gore navedeni tipovi neplaćaju kazne niti će ih ikada plaćati jer on imaju svoje djokere zovi.

 • Velikim se kazne brišu,kada se kamera izvadi,tako da ostaje da sirotinja jedina plaća kazne.Kako vas nije sram,mirovine 300 km,plaće u privatnika od 500-1000km,a vi izglasali takve kazne.Političari,gazde,tajkuni voze kako hoće i koliko hoće i nikom ništa.Vidite samo parkirana bjesna vozila po trotoarima,oko hotela,bjesni đipovi,policija ne smije ni gledati kamo li uslikati.OJ sirotinjo i Bogu si teška…

 • Eto moj golf dvica, jedva da more nabrat stotku po dobru pravcu ili niz dobru stranu. Vridi negdi oko jedne tauzenke i sad bi ja kad prikoračin 20 ili 30 kilometara u nekoj zapizdini, triba platit kaznu od 300 pa sve do 1000 konvertibilnih marčina .Di je tu pravda?
  Tako je to kod nas na balkanu-Mali ljudi(Hrvati) voze mala, jadna auta a veliki Hrvati ,voze velika i skupa auta.
  Ovo nam je naša borba dala da imamo političare i tajkune,koji nas smatraju budalama.

 • tako vam i treba kad se prosvjeta javi nazivate ih svačim što se javljaju oni se bore za svoja i vaša prava da političari progledaju i vide kavo je žalosno stanje a i nek vas šišaju kad ste ….

 • prvo nemojte dopustat sredivanje kazni,drugo nemojte pustat poduzetnike kad nalete po 100 vise onako nekad ce valjat,trece de dignite ta ogranicenja na normalnu brzinu ta nevozi se vise sa ficom najlakse je naplacivat kazne na 40 50 to su najcesca ogranicenja, a kroz naselja stavite 50 i nema ni centa prekoracenja ko prekoraci samo jedan 50 kmi sve ce bit ok

 • Ma dajte molimvas pa tkovamje kriv stoste sirotinja pa nemozete platit par kazni umjesto kredita za auto trebaliste kupit jeftinije pa ostatak za kazne paste ljubomorni sto imamo skupe aute i vozimo brzo

 • Naj prije neka donesu zakon o postavljanju saobracajnih znakova, sto je vise nego katastrofalno.Kao primjer imate znak STOP a onaj koji vozi na strani pravo prvenstva nezna da onaj ima STOP a on nema znak prednosti pa mora stati jer mu ovaj sa STOP-a dolazi sa desne strane. Druga stvar parkiranje na (trotuaru) (nogostupu) auta parkirana kuda pjesaci idu a nemogu od parkiranih auta nego idu cestom gdje mogu stradati. Treca stvar parkiranjre u suprotnom pravcu.Cetvrta stvar kazna se mora regulirati po zivotnom standardu zemlje u kojoj se donosi zakon. Pa ako neznadu ovi sto zele da postave nekakve nove kaznene zakone neka pozovu nekoga strucnjaka iz inozemstva kada oni nisu sposobni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.