Svi novi Volvo modeli bit će ograničeni na 180 km/h

Čelni ljudi Volva su naime odlučili kako će, u cilju smanjenja prometnih nesreća sa smrtnim ishodom na sve svoje modele od početka 2020. godine ugraditi ograničenje brzine na 180 km/h.

Sve je to dio plana Vision 2020 prema kojem 2020. godine u novim Volvo modelima nitko ne bi trebao smrtno stradati niti biti teže ozlijeđen. Već godinama u Volvu intenzivno rade na tome, pa su tako njihovi modeli opremljeni nizom sustava aktivne i pasivne sigurnosti poput “Volvo City Safety” paketa” ili “Volvo Pilot” sustava poluautonomne vožnje, piše Autoklub.

Njima će se uskoro pridružiti i već spomenuto ograničenje brzine na 180 km/h. Za razliku od graničnika brzine o kojima smo nedavno pisali, koji će se vjerojatno moći isključiti pritiskom na prekidač, u Volvu ovo ograničenje neće biti moguće isključiti!

Naime, glasnogovornik Volva tu informaciju je potvrdio za The Verge. Isključivanje će biti moguće samo u posebnim slučajevima, primjerice kod policijskih automobila, dodao je.

Osim ograničenja na 180 km/h, Volvo istražuje i mogućnosti dodatnih ograničenja u okolici škola i bolnica. Plan je putem GPS-a i znakova ograničenja u spomenutim dijelovima ograničiti brzinu na automobilu i tako dodatno povećati sigurnost.

Kako će se spomenuto ograničenje odraziti na prodaju?

Vrijeme će pokazati, no sigurno je kako ciljana skupina Volva ionako ne vozi preko 180 km/h, a sigurni smo kako su marketinški stručnjaci brenda već proučili situaciju što se tiče mišljenja kupaca. Koliko ovo ograničenje ima smisla? Pa, razmislimo realno, ovdje je riječ o odličnoj stvari. Graničnici o kojima smo nedavno pisali stvarno su ekstreman slučaj, no ograničavanje brzine na 180 km/h sasvim je realna stvar.

Većina europskih autocesta ima stroga ograničenja i niz kamera za brzinu, pa zapravo niti ne možete juriti. Jedino mjesto gdje bi legalno mogli isprobati maksimalnu brzinu Volva je u Njemačkoj na dijelovima bez ograničenja, no u tom slučaju vlasnici će se morati “zadovoljiti” sa 180 km/h.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.