Novi udarac za Facebook: Disney povlači sve oglase

Kroz kampanju #StopHateForProfit, velike kompanije su odlučile na minimalno mjesec dana bojkotirati oglašavanje na Facebooku kako bi natjerali Marka Zuckerberga da postane odgovorniji i počne sankcionirati na adekvatan način one koji promoviraju mržnju, nasilje, diskriminaciju i netrpeljivost svake vrste.

I sad, kampanji se pridružio i veliki Walt Disney.

Ta je kompanije uvelike “srezala” oglašavanje na najvećoj društvenoj mreži i njenim platformama, što bi svakako trebalo zabrinuti lidere Facebooka.

Dosad su se obraćali javnosti samo izjavama u smjeru kako ih uskraćivanje prihoda od strane oglašivača neće natjerati da promjene svoj način poslovanja, odnosno, da im nitko neće nametati vrijednosti ili im utjecati na donošenje odluka ukoliko prestane trošiti novac na njihovim platformama.

No, nitko nije imun na manjak novca, čak ni oni koji vrijede stotine milijardi američkih dolara. Istina jest da Facebook ponajviše ovisi o manjim i srednjim organizacijama diljem svijeta. Odnosno, o novcu koji te organizacije koriste kako bi se promovirale milijunima potencijalnih korisnika. Ali, isto tako je istina da kad se izgubi na stotine velikih klijenata, posljedice se moraju osjetiti.

Zasad se na bojkot odlučilo više od 300 velikih brendova, a osim Walta Disneyja, u “igri” su još Coca-Cola, Honda, Hershey’s, Dove, Lipton, Unilever, Verizon, Patagonia, Upwork, Ben & Jerry’s, The North Face, Levi’s, Mozilla, Viber, Eddie Bauer… Ukupno, trećina najvećih oglašivača odlučilo je kazniti Facebook zbog načina na koji pristupa ozbiljnim društvenim problemima.

Njihov potez u prvi mah utjecao je na cijenu dionica Facebooka, odmah je pala za 56 milijardi dolara i Zuckerberg osobno postao je “siromašniji” za više od sedam milijardi dolara. Zato se samo tijekom početka te kampanje “sramežljivo” oglasio obećao transparentnost, bolju kontrolu govora mržnje i slično, piše ICTbusiness.info.

Sve što govori posljednjih nekoliko godina, ali zapravo i ne provodi na adekvatan način jer svako malo “ispliva” neki novi skandal. Ujedno, iz kompanije su se službeno oglasili da im se politika neće mijenjati ovisno o pritisku vezanom za prihode.

Zapravo, podosta je skandalozno da oglašivači moraju tražiti od Facebooka da ukloni grupe koje propagiraju rasizam, nasilje i diskriminaciju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.