Novi udar na džepove građana zbog poskupljenja kruha

Novi udar na džepove građana BiH – od ovog ponedjeljka na policama trgovina bit će nove, više cijene kruha.

Klas, vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, najavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda – polubijeli, narodni i umirovljenički kruh.

I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini, piše BHRT. Podsjećamo, razlog prvog bio je povećana cijena pšenice na svjetskom tržištu. A hoće li cijene još rasti, nitko ne zna.

Polubijeli i narodni kruh koštat će marku i 70 feninga, a umirovljenički marku i 20.

Hoće li netko reći stop?

Ne znam dokle ovo. Ima li neko u društvu našem da kaže stani više toj cijeni, svemu. Kao običan građanin, ponekad imam osjećaj da nema granice. Neetično, neljudski, nemoralno. Mislim da trebaju uzeti pušku i da nas pobiju da ne moramo jesti – to bi bilo najbolje. Kakvo poskupljenje? Ništa neobično, kao i sve ostalo, tako svaki dan sve ide, ali za kruh ne bi trebao, kaže jedan od građana.

Situacija nije bolja ni u zemljama regije. Trenutna cijena kruha u Hrvatskoj iznosi i 2 marke i 37 feninga. Kruh je u Srbiji jeftini i košta 89 feninga, u Makedoniji marku i 6 feninga, dok građani Crne Gore za kupovinu kruha trebaju izdvojiti marku i pol.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić objašnjava kako zbog poskupljenja sirovina, energenata i svega što je neophodno da pekarska industrija može proizvoditi kruh – proizvođači su primorani korigirati cijene određenih namirnica.

Ako se situacija sa sirovinama i energentima bude postepeno vraćala na pretpandemijsko stanje, a iskreno se nadamo da hoće, i proizvođači pekarskih proizvoda će vratiti cijene kakve su bile prije svih ovih poskupljenja.

Pekarski proizvodi skuplji 70 posto

Trend rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda zahvatio je i zemlje u regiji. U BiH cijene pekarskih proizvoda od ožujka do danas porasle su za 70 posto.

Razlog su, kako navode iz Klasa, poskupljenja svih namirnica koje su potrebne za proizvodnju. Osim proizvođača pekarskih proizvoda, koji izražavaju nadu da će cijena kruha u dogledno vrijeme biti niža, i sugovornik BHRT-a je optimista.

Admir Čavalić predviđa stabilizaciju cijena.

Trenutno u svijetu imamo pad prehrambenih proizvoda i rekordne niske cijene nafte i naftnih derivata, što ulijeva dozu tržišnog optimizma da će doći do pada cijena i očekuje se manja stopa inflacije u narednom razdoblju za BiH. Dakle, u narednoj godini, prema procjenama MMF-a. Moguće je da neće svi ponuđači pratiti najavljeno poskupljenje kruha i moguće je da će to biti kratkoročno poskupljenje, da će se vjerojatno brzo vratiti na one ranije razine, što je prihvatljivo za građane BiH.

Situacija nije bolja ni za građane u EU. Naime, prema podacima Europskog zavoda za statistiku, cijene kruha u Europskoj uniji nikada nisu bile više.

U ovoj godini u odnosu na prethodnu građani moraju izdvojiti 18 posto više za kupovinu kruha. Primjera radi, cijena kruha u, za mnoge priželjkivanoj Njemačkoj, iznosi 3 eura.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Treba mi jedan kruv dnevno i nerazumjem sto se o poskupljenju ikako prica. Ta nije kilo kruva 100km. Bacaju se pare na naprdice svakorazne a onda se kuka sto je kruv skuplji za pola marke. Gade mi ovi sto vazda kukaju , investirajte jedanput u jedno uze ili jedan metak pa skratite sebi vise muke a nas oslobodite svakodnevne kuknjave. Ako vam je i zato zao dat para ima vam neretva ona je dzabe. Bjednici gladni

      • mozda je ovi covik gore malo pretjero ali se stvarno kuka na sve strane i nekad previse. Ako cemo posteno , najmenje fali onog osnovnog za zivit a vise onih stvari koje je lijepo imat ali niznu nuzne za zivit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.