Novi trend u BiH: Uzgoj organske hrane između stambenih objekata

Zelene oaze usred velikih gradova u kojima se uzgaja voće i povrće u svijetu su pravi hit.

Kako bismo išli ukorak sa svjetskim metropolama, ta ideja sve više oživljava i u Bosni i Hercegovini.

Gradski urbani vrtovi, najčešće na krovovima zgrada, u kojima se proizvode poljoprivredni proizvodi pomažu gradskom stanovništvu s nižim prihodima uštedjeti nešto novca pri kupnji hrane. Kako bi uštedjeli, bh. građani sve se više odlučuju na tu samostalnu vrstu proizvodnje uz projekte i edukacije koji se realiziraju.

U Banjoj Luci projekt urbane poljoprivrede provodi Poljoprivredni fakultet banjolučkog sveučilišta u okviru poziva “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” koji financira Europska unija, a provodi ga Međunarodna organizacija rada, piše Večernji list BiH.

Uzgoj, prerada i distribucija hrane u naseljenim mjestima trebali bi u Banjoj Luci zaposliti stotine nezaposlenih. Mladima koji se žele upustiti u taj projekt osigurani su grantovi za podizanje nasada jagodičastog voća, formiranje pčelinjaka i plastenika, kao i stručna pomoć agronoma.

Proizvodne parcele će mladima do 35 godina osigurati prihod za plaću, a to će im na kraju projekta omogućiti registrirati se kao komercijalno poljoprivredno gospodarstvo. I Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu radi na pristupu koji bi dugoročno održavao lokalne zajednice i potpomogao ekonomiju kako bi se mladi ljudi mogli zaposliti, ali i dalje razvijati urbanu poljoprivredu, a to podrazumijeva modele kao što je ekonomsko planiranje proizvodnje.

“Želimo otvoriti drugi ciklus studija iz urbane poljoprivrede koji bi dopuštao ljudima koji nemaju znanje u poljoprivredi kroz naš program usko se specijalizirati za ovu vrstu proizvodnje”, kazao nam je u razgovoru Petar Glamočina, administrator projekta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.