Novi rekord u kategoriji najmanjih računala na svijetu

Najmanje računalo na svijetu, odnosno elektronički sklop koji se može nazvati računalom, po novome zauzima tek nešto više od 0,03 kubičnog milimetra prostora. Na sveučilištu u Michiganu, naime, razvijen je sklop čije sve tri dimenzije mjere tek 0,33 milimetra u dužinu, širinu i visinu.

Ovo nije prvi puta da je na ovom sveučilištu izrađeno najmanje računalo na svijetu. Ranije je taj rekord držao sklop Michigan Micro Mote veličine 2x2x4 milimetra, da bi ga u ožujku ove godine pretekao IBM s računalom “velikim” tek 1 mm3 (1x1x1 mm). Sada se rekord, pak, vratio u Michigan.

Ovo računalo premaleno je da bi imalo ugrađenu antenu za bežični pristup, pa se ono “programira”, i njime se upravlja, putem svjetlosti. U sklopu se nalazi još i radna memorija, te prijemnici i predajnici bežičnih svjetlosnih signala. Čak i struju za napajanje rada ovog mikroračunala ono dobiva iz svjetlosti bazne stanice koja njime upravlja – u ovako malenim sklopovima svjetlosni snop, naime, može potaknuti strujanje elektrona.

Računalo veličine 0,33 milimetra (na naslovnoj slici fotografirano uz zrno riže), koristi se kao vrlo precizni senzor temperature, ali moguće ga je upotrijebiti i u druge svrhe – primjerice u medicini za dijagnostičke svrhe. Ovako maleni sklop lako je smjestiti unutar tijela i dati mu zadatak koji će obavljati, obično prikupljati podatke i slati ih na analizu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.