Novi dokazi o Lijanovim poticajima: Štale s pet zvjezdica

”Skoro svi poticaji za kapitalne investicije u poljoprivredi koje je dalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, s Jerkom Lijanovićem Ivankovićem na čelu, protuzakoniti su”, navodi se u zaključcima istrage koju provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Kako je objavio Dnevni avaz, istragom federalne inspekcije ustanovljeno je i da je Ministarstvo dalo novac za veliki broj sagrađenih objekata koji nisu imali ni građevinsku ni urbanističku suglasnost.

Iako su mnogi od ljudi koje je Federalna uprava za inspekcijske poslove posjetila tvrdili kako su izloženi Lijanovićevom reketiranju, nitko od njih nije bio spreman potpisati izjavu o tome i svjedočiti na sudu.

Štale od bračkog kamena

Kada su inspektorima prenosili da su dobili svega do 40 posto poticaja, objašnjavali su im da je uvjet da dobiju ostatak da se ”zna se kome” da određeni iznos ”na kavu”. No, navodi Avaz, takve tvrdnje nisu bili spremni braniti na sudu.

Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprava za inspekcijske poslove, potvrdio je ove navode ali nije mogao govoriti o reketiranju poljoprivrednika, jer za to nema dokaze.

”I bez toga mi smo sakupili vrlo mnogo detalja. Godišnje se za poticaje izdvaja 76 milijuna KM. Od toga se za kapitalna ulaganja izdvaja oko 15 milijuna. I ništa tu nije čisto. Ne samo da najveći broj objekata nema nikakve dozvole nego su i cijene četvornog metra štale enormne. Federalno ministarstvo isplaćivalo je čak po 1.500 KM za metar četvorni štale. Pa, da je od bračkog kamena pravljena, toliko ne bi mogla koštati”, rekao je Tirak.

Dodao je kako su ove godine isplaćivani poticaji za kapitalna ulaganja iz 2012., da je u ogromnom broju slučajeva dokumentacija takva da ne sadrži početno i krajnje stanje, da nema u prilogu računa za kupljeni materijal, da su sudska vještačenja u velikom broju slučajeva ”s one strane razuma”.

Ministarstvo skriva podatke

”Mi ćemo sve prikupljeno predati tužiteljstvima. Tražit ćemo i od Uprave za neizravno oporezivanje da nam izlista ima li računa za materijal uložen u kapitalne objekte i je li na njih plaćen PDV. Prevrnut ćemo svaki kamen u ovom slučaju i sve predati na sud. Isto tako, sve upravne akte koje nam je poništilo Ministarstvo poljoprivrede FBiH reaktivirat ćemo, pa neka nadležni procijene tko je pogriješio i je li tko i koliko oštetio državu”, kaže Tirak.

Naime, inspektori su istražili do sada u cijelosti 49 slučajeva dodjele poticaja. Odmah su ispostavili nalog da 21 pravna osoba mora vratiti dobiveni novac, a u još 15 slučajeva vještačenje mora ići na provjeru.

U izvještaju Federalne uprava za inspekcijske poslove se navodi i da je Lijanović na ime ove vrste poticaja odobravao isplate i veće od zakonskog maksimuma od 200.000 KM.

Tirak ističe da ima probleme s Ministarstvom poljoprivrede, koje ne dostavlja tražene podatke. Zbog toga je od Federalne vlade zatraženo da se očituje o propustima Lijanovićevog ministarstva, a Tirak nakon Nove godine najavljuje novu fazu istrage.

Šokantni rezultati

”Istražili smo samo dio, a ono što smo do sada utvrdili, šokantno je”, kaže Tirak.

Inspektori su, na primjer, na području Kiseljaka ustanovili da je jedna osoba dobila nešto više od 50.000 KM za uzgoj junica i gljiva. Kada su otišli na lice mjesta, našli su djelomično renoviran objekt star oko 30 godina i jednog bika.

”U sklopu stambene kuće u jednom dijelu zatečen je prostor za koji prisutni izjavljuje da je namijenjen za pokretanje proizvodnje gljiva. U ovom prostoru nema nikakve opreme niti se vrši ikakva proizvodnja”, navedeno je u izvještaju.

O Lijanovićevim poticajima govorilo se i u emisiji Mreža Federalne televizije koja je, najavivši u prilogu pod nazivom ‘Štala sa pet zvjezdica’, objavila kako otkriva ”zbog čega će tek biti procesuiran federalni ministar Jerko Ivanković Lijanović”.

U prilogu su ga poljoprivrednici izravno optužili za malverzacije te za uništavanje poljoprivrede.

(Avaz.ba)7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.