Novi Chrome bit će značajno brži i blaži prema RAM-u i procesoru | Jabuka.tv

Novi Chrome bit će značajno brži i blaži prema RAM-u i procesoru

Iz Googlea su najavili posljednju veliku nadogradnju svojeg internetskog preglednika za ovu godinu. Chrome bi, ako ćemo vjerovati njihovim najavama, s novom verzijom trebao dobiti najveće poboljšanje performansi unatrag nekoliko godina, a uz to bit će implementirano i nekoliko korisnih dodataka koji će mnogima olakšati svakodnevni rad.

Pogledajmo prvo što se obećava u vezi brzine rada. Jednom kada Google Chrome bude nadograđen na novu inačicu koju najavljuju (verzija M87), ovaj će se preglednik pokretati do 25 % brže nego do sada, otvarat će web stranice u prosjeku 7 % brže, a sve to činit će korištenjem manje RAM-a i procesorske snage.

Korisnici koji Chrome vrte na prijenosnim računalima trebali bi primijetiti i duže trajanje baterije zahvaljujući i do pet puta manjem opterećenju procesora.

Razvojni tim Chromea kaže da je optimizacije postigao na nekoliko načina, prije svega prioritiziranjem aktivnog taba i zaustavljanjem izvođenja skripti na pozadinskim tabovima. Korisnici na Androidu primijetit će i da se stranice, posjećene navigacijom naprijed-nazad, otvaraju trenutačno, tj. da se ne učitavaju iznova nego ostaju u cacheu, piše Bug.hr.

Osim nedavno predstavljenog grupiranja tabova, od nove verzije Chrome će omogućiti i pretraživanje unutar njih. Još jedna vrlo zanimljiva opcija bit će i lak pristup pojedinim opcijama preglednika. Umjesto da pregledavate postavke u potrazi za određenom funkcijom, moći ćete istu pozvati iz njegove adresne trake – kao da ste u naredbenom retku.

Tako ćete, na primjer, moći umjesto URL-a ili pojma za pretraživanje upisati Edit passwords, Open incognito window, Delete history i slično, i odmah ćete ispod upisa dobiti akcijsku tipku koja obavlja željenu radnju. Za početak ova će opcija biti aktivna samo na desktopu.

Nadogradnja nazvana M87 krenula je u distribuciju u stabilnom kanalu. Dostupna je i za Appleove nove Macove na proceosru M1.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj: