Nove spoznaje: Simpozij o stećcima okuplja brojne stručnjake u Mostaru

Simpozij “Stećci u 21. stoljeću – nove spoznaje i mogućnosti interpretacije” održat će se u četvrtak 17. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Simpozij organizira Studij povijesti umjetnosti na čelu s pročelnikom doc. dr. sc. Damirom Zorićem i doc. dr. sc. Tatjanom Mićević-Đurić, a okupit će brojne stručnjake koji se bave ovom temom.

Vjerujem da će nazočni moći čuti niz novih tumačenja o stećcima u pogledu nazivlja, provenijencije i posebno značenja pojedinih ornamenata prisutnih na stećcima. Čitav je niz mlađih istraživača koji radovima bacaju novo svjetlo na niz pitanja u vezi stećaka, rekao je Damir Zorić u najavi za portal Jabuka.tv.

Zorić je istaknuo da se u Hercegovini nalaze neke od najvećih i najljepših nekropola te je stoga prirodno da se u Mostaru počne posvećivati više pozornosti stećcima, s ciljem uspostavljanja međudržavne istraživačke skupine.

Sličnog je mišljenja i Tatjana Mićević-Đurić.

Dolaze nam kolege iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, svih zemalja u kojima se stećci pojavljuju. Pozvali smo kolege koji su, između ostaloga, radili na zajedničkoj nominaciji stećaka na Listu svjetske kulturne baštine. Smatram da je to već samo po sebi vrlo značajno, kako za naš Studij i Fakultet tako i za buduća istraživanja stećaka, odnosno za ostvarivanje kontakata među kolegama i razmjenu ideja i spoznaja. Željela bih da se nakon ovoga skupa objavi zbornik radova te da se ovakav skup održi i iduće godine. Smatram da je Mostar idealno mjesto za osnivanje znanstvenog centra za proučavanje stećaka. Bilo bi divno kada bi to u  budućnosti bio jedan od rezultata našega skupa, navela je Tatjana Mićević-Đurić za portal Jabuka.tv.

Dodala je da Studij povijesti umjetnosti u prošlosti nije organizirao znanstvene i stručne skupove te da se ovime obnavlja aktivnost Studija.

Bilo je drugih aktivnosti Studija, kao što su MostArt ili tribine DebatArt. U posljednjih 5-6 godina izvannastavne aktivnosti su zamrle. Dolaskom novog pročelnika ponovno su se pojavile želje da se Studij predstavi kako Filozofskom fakultetu i Sveučilištu tako i široj javnosti, izjavila je Tatjana Mićević-Đurić, nadajući se da će to pomoći u oporavljanju Studija.

Vrijedi dodati da će se – također u organizaciji Studija povijesti umjetnosti – u srijedu 16. listopada na Filozofskom fakultetu održati  ipredavanje mr. sc. Ivanke Ribarević-Nikolić naslovljeno Dragi kamen na raskrižju mita i znanosti: značenje dragog kamena viđeno kroz prizmu gemologije, arheologije i povijesti umjetnosti.

Izjave za medije povodom Simpozija u četvrtak bit će organizirane u 10:00 sati na Filozofskom fakultetu SUM-a.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.