Novca ima samo za socijalu i plaće, sve drugo na čekanju

Novca u federalnoj blagajni ima samo za isplatu socijalnih davanja, poput ratnih i vojnih invalidnina, transfera za Zavod MIO/PIO i isplatu plaća proračunskim korisnicima, sve ostalo je do daljnjeg na čekanju, kažu iz federalne Vlade.

Prioriteti se izmiruju bez zastoja i kašnjenja, a ostali troškovi su u blagom zastoju i to se izmiruje shodno planiranoj dinamici… U cijeloj priči je specifično da se dividende i porezi na dobit isplaćuju u drugom i trećem kvartalu i situacija bi se tada trebala poboljšati. Nije toliko dramatično, ali moglo bi biti, kazali su nam dobro upućeni u situaciju s proračunom. Kada su u pitanju poticaji za poljoprivrednike, razni transferi i davanja koja već kasne, nitko nije mogao dati odgovor kada će doći na red za isplatu.

Trenutačno ni za što osim za prioritete nema novca. Kako novac bude pristizao u blagajnu, tako će se i isplaćivati, kažu naši sugovornici. Da sve bude po zakonu, pobrinula se na zadnjoj sjednici Vlada koja je donijela odluku o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

Ogromne dubioze

Ni ministrica financija Jelka Milićević nije krila činjenice kazavši kako je za prva četiri mjeseca ove godine proračunski priljev manji 270 milijuna maraka od planiranog.

Problem su neizmirene obveze, slab priljev u proračun i situacija da mi iz prihoda koji su ionako slabi izmirujemo obveze iz prethodnog razdoblja. To je ono što podiže socijalne tenzije i stvara nervozu kod ljudi. Moramo naći način da to riješimo. Ispred nas je sedam vrlo teških mjeseci te moramo odrediti prioritete i vidjeti kako ćemo izići iz ove situacije, rekla je Milićević. O tome koliko je loša situacija u proračunu, govori samo to da je deficit FBiH viši od 684 milijuna maraka.

U priči oko krize u federalnom proračunu najgore je to što se ne nazire boljitak ako Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka ne odobre novi aranžman za BiH. Čak što više, bit će dramatično s obzirom da je u drugoj polovici godine, odnosno trećem i četvrtom kvartalu najveći pritisak na rashode. Tada se u proračun unose transferi za poljoprivredu, kulturu i sport, obrazovanje, a u rujnu dolazi na naplatu unutarnji dug. Alarmantno će, kažu ekonomski stručnjaci, biti i ako se rebalans ne koncipira realno.

Tek slijedi kriza

Raspisan je poziv za prodaju trezorskih zapisa i to je način na koji se već duže vrijeme puni blagajna i prevladavaju problemi, kaže naš sugovornik i dodaje kako je svim ministrima predloženo napraviti plan prioriteta kako bi se prilikom isplata znalo što ide odmah, a što će čekati bolja vremena.

Alarmantno je uvijek kada nemate ono što ste planirali, ali se Vlada ponaša shodno situaciji i poduzima potrebne mjere, odnosno obustave na mjestima gdje se mogu trpjeti čekanja, kažu iz Vlade.

Stručnjaci koji rade na proračunu kažu kako je najveći problem taj što sredstva u proračunu nisu dobro planirana budući da su uračunata sredstva od međunarodnih financijskih institucija, iako se znalo da ih neće biti te sada taj manjak predstavlja problem. Rebalans federalnog proračuna je potreban što je prije moguće, no pitanje je preko čijih leđa će se prebiti proračun i na kojoj stavci će se uraditi umanjenja s obzirom da novca za sve planirane troškove s početka godine neće biti.

Događat će nam se ovako sve dok se nešto ne promijeni u smislu upravljanja gotovinskim tijekom. Tko god bio na čelu Vlade ili resornog ministarstva ne može postići ništa bez ozbiljnog preslagivanja stvari, kazali su nam financijski stručnjaci iz federalnih institucija.

Rupe se ‘krpaju’ domaćim zaduženjima

Dubioze u proračunu za sada se uspješno prevladavaju domaćim zaduživanjem. Federalna Vlada i na zadnjoj sjednici je donijela odluku o zaduživanju preko emisije trezorskih zapisa i to 60 milijuna maraka s rokom dospijeća od 91 dana, 20 milijuna maraka s rokom dospijeća od 273 dana te 20 milijuna maraka s rokom dospijeća od 364 dana. Uz to donesena je i odluka o zaduženju preko emisije obveznica radi prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih proračunom, u nominalnom iznosu do 20 milijuna maraka, a rok dospijeća je pet godina.

Iako su proračunom FBiH za ovu godinu planirana ukupna zaduženja preko trezorskih zapisa i obveznica u iznosu od 430 milijuna maraka, ovo će se, čini se, mijenjati budući da FBiH neće imati odakle posuđivati novac ukoliko MMF odluči ne produžiti aranžman s BiH.

Za ‘krpanje’ proračuna potrebno milijardu maraka

Nakon posjeta Izaslanstva MMF-a Bosni i Hercegovini, stand-by aranžman do daljnjeg je na čekanju. Razgovori se nastavljaju sljedećeg mjeseca. Prema informacijama koje je potvrdio medijima državni ministar financija Vjekoslav Bevanda, BiH će zatražiti od MMF-a najmanje milijardu maraka budući da je deficit proračuna u RS-u 500 milijuna maraka, a u Federaciji 684 milijuna maraka.

BiH je s MMF-om prvi stand-by aranžman zaključila još 2009. godine uz kredit vrijedan 1,2 milijarde eura, no zbog izostanka očekivanih reformi je isplaćeno samo 400 milijuna. Nakon toga je 2012. godine zaključen novi, vrijedan 669 milijuna eura, a od njega je isplaćeno 506 milijuna eura. I pored lošeg iskustva s BiH po pitanju reformi, MMF je pristao na daljnju suradnju pod uvjetom da se kao prvi znak dobre volje izmjeni Zakon o radu. Ovo je i najveći problem za bh. vlasti jer sindikati ni pod koju cijenu ne žele pristati na ograničavanje kolektivnih ugovora.

(Dnevni list)


25 komentara

 • Znači za proračunske korisnike ima novaca,tu spadaju svi uhljeblje političari,rođaci i sranački poslušnici.Sad mi nije jasno za koga onda nema,u naslovu piše novca imasamo za socijalu.Pitam se jesu li socijala ovi u parlamentu,domu naroda itd.koji ubiru mjesečno od 5 000 km – 7 ooo km,plus sve druge privilegije.Skrešite administraciju samo 30 posto i svoje plaće prilagodite prosjeku mirovina i zajamčeni plaća u BiH-i i neće biti krize i potrebe zaduživanja kod MMF-a,da ne pričamo o bjesnim službenim autima i drugim rastrošnim stavkama.U boljim autima se voze naši političari i ministri nego Angela Merkel i njeni ministri. Uzrok svih problema finansijski u BiH-ni,tako i u Federaciji je preglomazna,neunčikovita,nepismena,brspotrebna administracija,tu spadaju i kantoni i županije sa svojim ministarstvima,premijerima i na tisuće obični podobni službenika. Tu su plaće prevelike a te osobe sjede,ništa ne rade voze službene aute i imaju topli obrok kao rudari u jami ili čak veći.Sramota.

 • prije tjedan dana su sanirali rudnike, pa će onda željeznice itditditd
  umirovljenici iz bih koji žive u hrvatskoj još nisu primili mirovinu za travanj………
  D E M I L I T A R I Z A C I J A POD ŽURNO
  DEKANTONIZACIJA
  FEDERALIZACIJA

 • SANJA SVAKA CAST VEC 20 GODINA PREDLAZU I USVAJAJU ZAKONE KAKVI PASU NJIMA .VELIKE PLACE .RAZNE PRIVILEGIJE I “BJELI HLJEB”. NE BRIGA NJI NI ZA SOCOJALU NITI ZA ISTINSKE BRANITELJE. KOJI SU SVOJIM ZIVOTOM I ZDRAVLJEM PLATILI NJIHOVE ZGRADURINE I FOTELJE ZA UHLJEBLJAVANJE SVOJI. A BRANITELJI I NJIHOVA DJECA U PRIVATNIKA ILI PRIKO GRANICE TA ONI SU SMISLILI MODEL ZA LAZNJAKE ..MODEL ZA TAJKUNE.KAD ZAFALI NJIMA U MMF BOZE POSALJI NOVOG MORALNOG VODU OVOM HRVATSKOM NARODU

 • sad nema nelegalne i neustavne vlade sad ce to Covic sredit evo samo da obrani hrvatski nacionalni imteres da uvali svoje guzonje u elektro,postu i eronet ipak je to od zivotnog vazenja za hrvatski interes a branitelje treci i hrvatski kanal bit ce iduci tjedan pomalo pomalo

 • Prije sve isplatit pa ako ostane za plaće “proračunski korisnika” točnije uhljebina onda njima dati. Onda bi možda mrdnuli guzicon. I platit im samo kolko zarade.

 • AKO ZELE DA IM POTRAJE DRZAVAVA TREBAJU PREPOLOVITI SVOJE VELIKE PLACE. OD 5000 KM .KAO DA ZIVE NA MARSU A NE U BIH POGLEDAT OKO SEBE OZIVIT TVORNICE ZAPOSLITI I POTREBNE KOLIKO IMA OBITELJI DA NITKO NE RADI.ONI MISLE DA SU DOBILI GLASOVE DA DILE PRORACUNSKIM KORISNICIMA PO ZAKONIMA KOJE SU SAMI SEBI NAPISALI I STALNO PRIJETE MMF_OM. NEKA PREPOLOVE PA IM NECE TREBATI MMF. SRAMOTA

 • Za ove branitelje što se prepucavaju,lažne,ispravne,prestanite sa tim.Sva svoja prava pokušaj te riješit na nivou općine,županije,naravno mislim na ministarstvo branitelja.Političarima to i jrst cilj da se piše i priča o ljudima koji dobivaju 140 km ili 232 km. To nam oni i serviraju u određenim momentima,kad njima odgovara.To nije problem ove finansiske rupe.Pljačka i lopovluk se dešavaju u vrhu politike,na svim nivoima.U ratu nas nisu podjelili,a sada na žalost imamo branitelje HDZ-e,branitelje HSP-a,Lijanove i evo zadnji primjer Ragužove odnosno Hdz-e 1990. Zae ovo nije žalosno susjeda zavadili sa susjedom,rođaka sa rođakom ali ovo im odgovara lakše manipulirati sa izgubljrnim,neinformiranim braniteljima a i građanima.Ti ljudi razlikuju samo jesu li dobili tu socijalu od 232 km ili nisu. Sa kako mizernom cifrom sa nama manipuliraju,i prekrivaju svoj lopovluk i pljačku.Djeca od političara imaju kupljene fakultete i za njih je rezervirana Elektroprivreda HZ-HB-e,Eronet,Pošta,Mirovinsko,Zdravstveno,nanovo Ajedrom u Motaru,Aluminij,za djevoke Bolnica na Bjelom Brijegu,Fakulteti,Asistenti,ostalo u stranke,upravne odbore itd. Svaki naš djelatnik u općini,županioji ima više za topli obrok nego što je prosječna mirovina 310 km.i ove jadne invalidnine od 232 km.

  • Ima Sanja još jedna vrsta branitelja koji nisu ničiji. Npr ja. Ništa nisam tražio ni dobio pa smin reć šta me volja. O svom kruvu. Kom pravo kom krivo.

 • BRANITELJI KOJ STE NICIJI PODITE U ZUPANIJSKO MINISTARSTVO BRANITELJA . URED OBRANE .TRAZITE SVOJE PRAVO BUDITE UPORNI . NAZALOST TO JE PONIZAVAJUCI I MUKOTRPAN POSAO .KOJI SAM I SAM PROSAO .

 • ovo nije moguće,pa tolike pare uđu u državu putem kredita tu se radi o milijardama i opet para nema,ovo je neka planska pljačka naroda,to jednostavno nemože bit tako,ako je ušlo milijardu maraka one bi trebale bit u opticaju trebale bi bit tu,država bi trebala bit bogatija za tu milijardu ali ne te pare jednostavno ispare,ovdje se vrši neka planska pljačka naroda

 • NARAVNO DA TREBA REVIZIJA RADI TEBE G I TAKVI KOJI STE BILI PODRUMSKE KUKAVICE PA SADA UZIVATE STO JE HELEZ OBUSTAVIO A HDZ IMA VAZNIJEG POSLA OD OBECANJA .I ONI DULDUNGASA KOJI SU DOSLI S PARAM I KUPILI DO 2004 PA IM DEVEDEDETKA KOD HELEZA IZBORILA ISPLATU ALI PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIZNA

 • reviziju,,uradi,u,zhz….pa,ces,viditi,para,,i,NEKA,,ZATVORE,ZAPOVIJEDNIKE,I,DOKTURE,,STO,SU,POTPISIVALI,LAZNE,PAPIRE,,I,DA,VRATE,,SVE,STO,SU,PRIMALI,,GODINAMA,,

 • Odakle si ti Goste iznad,sram te bilo?Od čega da žive sada branitelji svi koji su u ratu izgubili i zgrade u kojima su radili,ostali bez radnih mjesta,zdravlja,dostojanstva,mogućnosti da zarade mirovine… i sads stari ljudi nemaju ništa mnogi na njihovom jadu postali multimilijoneri a nisu imali ništa dok su oni ratovali.Trebali bi svima braniteljima dati najveće mirovine i sve ostale mirovine računati prema braniteljskim.

 • Pravi stradalnici su vec odavno u Hrvackoj mirovini,a ovi profiteri trebaju da sute i dobro je sta god dobiju sa ledine.A jeste li se upitali za ovih 50% koji nemaju nista,za koga su oni mrzli po terenu i gubili zivce i izgubljeno vrijeme a zasto…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.