Novalić: Vlada FBiH mora naći svog “Ramljaka” s pojačanim pravom nadzora

Federalna će Vlada imenovati za nekoliko tjedana povjerenika za Konzum, kćer tvrtku Agrokora, koji će imati prava na pojačan nadzor, ali se neće miješati u poslovne odluke kompanije, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostujući u emisiji FTV-a “Odgovorite ljudima”.

“Namještenika na prijedlog resornoga ministarstva imenuje Vlada i to ćemo obaviti u nekoliko idućih tjedana. To nije jednostavno jer moramo naći svog ‘Antu Ramljaka’. To mora biti vrlo strukturirana osoba”, istaknuo je Novalić.

Posebna prava

Objašnjavajući ulogu Vladina namještenika, Novalić je kazao kako će on imati pravo pojačanoga nadzora ne miješajući se u poslovne odluke, kao što je u slučaju “lex Mercator” jer je tamo imenovan član Uprave, niti preuzima prava nad vlasništvom i kompanijom kao što je u slučaju “lex Agrokor”, što su, po njemu, prilično dvojbene odluke, prenosi Večernji list BiH.

Prema njegovim riječima, Vlada daje pravilnikom povjereniku određena posebna prava koja se kreću unutar postojeće zakonske regulative – Zakona o radu, Zakona o financijskom poslovanju i eventualno Zakona o gospodarskim društvima.

“Ciljamo na transakcije, posebice između povezanih osoba, na poduzeća u skupini, nadzor nad izdavanjem mjenica i jamstava, izdavanje hipoteka i nadzor nad prodajom dijela imovine, nekretnina ili dijelova opreme”, istaknuo je Novalić i dodao da kompanija može prodavati tvrtku ili njezine dijelove, ali Vlada zadržava pravo da taj novac, u skladu s federalnim zakonima, bude usmjeren prema radnicima, dobavljačima i državi.

Prema njegovim riječima, uredba je inovativno rješenje koje u sebi zadovoljava na prvi pogled nespojiva dva cilja, a to je kako vršiti pojačani nadzor u poduzećima koja zapadnu u poteškoće, a da se ne dira u njihova prava koja proizlaze iz privatnog vlasništva. Uredba je koncipirana zajedno sa sindikatom koji štiti prava radnika, poslodavcima koji štite prava privatnog kapitala i dobavljačima koji štite svoja prava u Konzumu koja nisu beznačajna.

Uredba predviđa uvođenje pojačanoga nadzora za sustavno utjecajne kompanije preko namještenika ili čak u drugom koraku preko Odbora povjeritelja.

Pojačan nadzor

Podsjećanja radi, pred Općinskim sudom u Sarajevu u tijeku su 4 postupka protiv društva Agrokor d.d. Zagreb. Prvi postupak je onaj po prijedlogu Sberbanka Rusije da se odredi mjera osiguranja kojom bi se zabranilo društvu Agrokor d.d. Zagreb otuđenje i opterećenje 100% udjela u gospodarskim društvima Konzum d.o.o. Sarajevo i Ambalažni servis BiH d.o.o. Sarajevo.

Druga dva postupka su ona izvršenja po prijedlozima tražitelja izvršenja Sberbanka d.d. Ljubljana i Sberbanka d.d. Zagreb, kojim prijedlozima je traženo da se izvrše pljenidba, procjena i prodaja 100% udjela u društvima Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Sarajevo i Boreas d.o.o. Kreševo.

U oba predmeta Sud je odbacio prijedloge za izvršenje kao nedopuštene.•

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.