Novalić: “U ovom trenutku blok 7 nema alternativu”

Premijer FBiH Fadil Novalić, komentirajući suglasnost Doma naroda Parlamenta FBiH za kreditno zaduženje “Elektroprivrede BiH” kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 naglasio je kako su veoma zadovoljni odlukom Doma naroda.

Osvrnuvši se na ranije pritiske iz Bruxellesa zbog gradnje bloka 7, smatra kako se radi o nepotrebnom pritisku na Federaciju. Naglašava da će Blok 7 poštovati najstrože ekološke kriterije i značajno utjecati na smanjenje zagađenja tuzlanske regije.

Veoma smo zadovoljni odlukom Doma naroda Parlamenta Federacije koji je još jednom potvrdio gotovo jednoglasnu opredijeljenost federalnih stranaka da se Bosni i Hercegovini kroz izgradnju Bloka 7 osigura dugoročna energetska stabilnost i neovisnost. Blok 7 je investicija apsolutno neophodna, obzirom da će u skorom roku dosadašnji termoblokovi TE Tuzla izaći iz upotrebe. Da ih ne zamijenimo jednim modernim blokom, ne bismo imali dovoljno struje za naše domaće potrebe, pa bismo umjesto da izvozimo morali početi uvoziti struju, kaže Novalić.

Ukazuje da je Blok 7 bitan, pogotovo za stanovnike Tuzlanske županije, jer, prema njegovim riječima, upravo oni godinama trpe posljedice korištenja zastarjelih tehnologija u TE Tuzla.

Novi blok će poštovati najstrože ekološke kriterije i značajno će utjecati na smanjenje zagađenja tuzlanske regije. Do toga moramo dodati i druge benefite, poput otvaranja novih radnih mjesta, razvoja djelatnosti direktno i indirektno vezanih za ovu investiciju. Vjerujem da su na konačnu odluku delegata utjecali i apeli rudara koji će zahvaljujući Bloku 7 sačuvati radna mjesta u rudniku “Kreka”, a čitav projekt jamči im i restrukturizaciju i modernizaciju rudnika, rekao je Novalić.

Upitan kako s ove distance gleda na poruke koje su dolazile iz Energetske zajednice, pa i Bruxellesa, kaže da misli da se radi o nepotrebnom pritisku na Federaciju.

U Bosni i Hercegovini i u regiji kineske investicije su uvijek bile dobrodošle i nikad nisu izazivale toliko komentara. Uostalom, pojednostavljeno je govoriti o “kineskoj investiciji” obzirom da će Blok 7 koristiti suvremenu europsku i američku tehnologiju. Primjedbe o tome da se radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći je već demantiralo Vijeće za državnu pomoć. Pitanje obnovljivih izvora energije nije nešto što možemo riješiti preko noći, što ne znači da na tome nećemo raditi jer moramo razmišljati i o tome što nakon što ćemo potrošiti zalihe lignita. Međutim, u ovom trenutku Blok 7 nema alternativu, čega moraju biti svjesni i strani dužnosnici. Zadatak Vlade FBiH jeste prvenstveno da čuva interese Federacije i Bosne i Hercegovine, a tek kasnije da razmatra geopolitičke potrebe naših partnera iz EU, poručio je Novalić

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.