Novalić traži “slamku spasa”, sazvao hitne sjednice oba doma Parlamenta FBiH – Jabuka.tv

Novalić traži “slamku spasa”, sazvao hitne sjednice oba doma Parlamenta FBiH

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, u petak je pismeno tražio od predsjedavajućih obaju domova federalnoga parlamenta Edina Mušića i Lidije Bradara da tijekom vikenda sazovu hitnu sjednicu domova kako bi razmatrali Proračun za 2018. godinu i Prijedlog zakona o mirovinskom fondu.

Novalić je predložio da se na dnevnom redu nađe i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima po skraćenom postupku te Prijedlog odluke o Programu investiranja sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” utvrđenih Proračunom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Neusvajanjem ovih zakona do kraja 2017. godine izravno se dovodi u pitanje financijska stabilnost FBiH, čime se ugrožavaju isplate i obaveze koje smo obećali, prije svega prema braniteljima, umirovljenicima, invalidima, poljoprivrednicima, odnosno svim korisnicima Proračuna FBiH, naveo je Novalić, prenose Nezavisne novine.

Istaknuo je da će bez usvojenoga proračuna za 2018. godinu biti nemoguće realizirati Sporazum Vlade FBiH i predstavnika braniteljskih saveza, kao i druge isplate koje su planirali i obećali građanima, a koje su na višoj razini u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

Poslovanje izvanproračunskih fondova bit će ugroženo zbog neusvajanja financijskih planova, a neusvajanje Zakona o MIO-u izravno se dovodi u pitanje financijska stabilnost Federalnoga zavoda za MIO, što će za posljedicu imati neredovne isplate mirovina u FBiH, napisao je Novalić.

Podsjetio je i da se sredstva klirinškoga duga u iznosu od 107 milijuna KM, a koja su planirana za izgradnju infrastrukturnih projekata, neće moći investirati bez donošenja Programa investiranja od Parlamenta FBiH.

Imajući u vidu gore navedeno, te da je Vlada FBiH stvorila sve pretpostavke za donošenje navedenih zakonskih rješenja, tražim da se hitno pokrenu procedure propisane poslovnicima o radu domova Parlamenta FBiH za hitno sazivanje izvanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH, zaključio je Novalić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

 • Novaliću smanji potrošnju ali ne na umirovljenicima,braniteljima,nezaposlenim i socijalno ugroženim itd Radnici po tvom zakonu imaju 410 KM plaću u privatnika i oni ne mogu dobiti nikako mirovinu ni marku vise od 326 KM za 40 godina rada????
  A od ove diskriminirajuće plaće kako uopće preživjeti??
  Ako se zna da 64% umirovljenika prima 326 KM i svjesno radiš i radite i provlačite Novi zakon pio Mio kojim će većina budućih umirovljenika dobiti 326 KM mirovinu a radili 40 godina tako da te 90% imati minimalnu mirovinu Sramota.Ovim novim Zakonom vraćate nas nazad to nikad nije bilo.
  A za 40 godina radnik za doprinose uplatio je od svoje plaće 96 000 KM minimalno i sad sa 65 godina da gladuju a di su novci?
  Umjesto da minimalnu mirovinu povećate i duplo,da smanjite najvišu mirovinu od 2176 KM vi je povećavate za 500 KM , da date ljudima koji su odradili 40 barem 800 KM kao i u svim zemljama u okruženju vi ukidate i onu od 434 KM.
  Kako je moguće da postoje dvije prosječne plaće u realnom sektoru 410 KM i 835 KM u javnom sektoru,i vežete mirovinu za javni sektor umjesto za realni od 410 KM ili da povećate plaće u realnom sektoru??
  Omjer između minimalne i najveće mirovine je 1:9 ?????
  A kako istu mirovinu imaju i oni koji su radili 15 godina i 40 godina,ali i oni koji su radili 3o godina ne mogu ostvariti nikakvu mirovinu prije 65 godine.??
  Kako vam taj vas MMF i EU dozvoljavaju ovakav zakon koji je diskriminirajući za sve buduće umirovljenike pa i one tek uposlene.???
  vi imate agendu i morate slušati donijeti i zakon pio Mio bez da je prošao pravu javnu raspravu i da ga krijete i provlačite da se usvoji a ni jedan amandman na Zakon ni ne pročitate i pravilniji izračun i provlačite zakon koji nikome ne odgovara???
  A tek izborni zakon i ostalo vezano za hrvatskog čovjeka u BiH koliko je u najmanju ruku nekorektno ne dati drugome ono sto vi imate??

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.