Novalić: Naštetila nam je javna kampanja za nabavku cjepiva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u petak je tijekom posjete Zeničko-dobojskoj županiji i Županijskoj bolnici Zenica, odgovarao i na novinarska pitanja o problemima u nabavci cjepiva za građane te sporom procesu cijepljenja u tom entitetu i ZDŽ-u.

Novalić je istaknuo kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku cjepiva, mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, “potrčali” prvi i bili neki, “pokusni kunići”. Neke su države to prihvatile – Mađarska, Srbija, Izrael… 

Jednak postotak cijepljenja, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje – Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri cjepiva, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje “trećeg svijeta”, kazao je Novalić.

Međutim, dodao je, Vlada FBiH je, svakako, u “završnoj fazi nabavke cjepiva”, ali da im je u tom procesu naškodila javna kampanja oko nabavke cjepiva.

To nam je rekao i Ruski fond, da ne tolerira da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije i, sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.

U petak je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana i odmah ćemo ga i potpisati… Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milijun cjepiva. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor, najavljuje Novalić, prenosi Fena.

Masovno cijepljene, kaže, nije samo pitanje nabavke cjepiva, nego i organizacije cijepljenja, koje je u nadležnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.