Novalić: Jedini uvjet Federalne vlade je da nitko od radnika Aluminija ne ostane bez posla

Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine razgovarali su s predstavnicima kompanije Aluminij d.d. Mostar i kompanije Glencore iz Švicarske o mogućim načinima za rješavanje problema poduzeća Aluminij.

Nakon što su obje strane izložile svoje premise, pregovori će biti nastavljeni, a uslijedit će i sastanak predstavnika Vlade s upravom Aluminija.

Kako je novinarima izjavio premijer Fadil Novalić nakon današnjeg sastanka, jedini uvjet Federalne vlade je da nitko od radnika Aluminija ne ostane bez posla i da kompanija i dalje radi.

Premijer  i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdili su da je razgovarano o eventualnom restrukturiranju Aluminija, ne i o privatizaciji, tako da švicarski Glencore bude na čelu konzorcija u koji bi još ušle kompanije – Feal, PPD  i dodatno firma Erdal.

Glencore je spreman da investira mada na sastanku nisu govorili o cifri spominjanoj u medijima. U svakom slučaju, potrebna su značajna ulaganja, kazao je ministar Džindić odgovarajući na pitanje da li je švicarski pregovarač iznio financijske planove u rješavanje problema Aluminija.

Premijer Novalić ističe dogovor da Glencore pruži dodatna pojašnjenja koja treba razmotriti prije narednog koraka.

Značaj sastanka je i u samom prisustvu globaliste u aluminijskom sektoru kao što je Glencore, po Novalićevom mišljenju, jer bitno je da u cijelu priču bude inkorporiran partner koji bi se na tržištu borio za Aluminij čak bolje od Vlade, koja nije ni većinski vlasnik Aluminija.

Ministar Džindić podsjeća da je iz jednog od ranijih sastanaka o problemima te kompanije proizašla obaveza da se traži strateški partner koji bi značio njen spas.

Eventualni konzorcij na čelu s Glencoreom “usisao bi sve radnike”, pojasnio je Džindić, čime bi bio ispoštovan jedini uvjet Vlade da ne dođe u pitanje nijedno od radnih mjesta mostarske kompanije.

Džindić je podsjetio i na sadašnje probleme Aluminija s dobavljačima, ističući da je samo dug za struju poduzeću Elektroprivreda BiH u ovom trenutku oko 207 milijuna KM.

Premijer Novalić je izjavio da Vlada trenutno ne može “subvencionirati struju” i zaključio da će pregovori s Glencoreom biti nastavljeni, a da se u narednim danima od te kompanije očekuje više detalja o mogućim modelima, uključujući i firme koje bi ušle u moguću zajedničku kompaniju.

Dopremijerka i ministrica financija Jelka Milićević, koja je također sudjelovala na sastanku, ponovila je stav Vlade da treba pregovarati o modelu restrukturiranja Aluminija s Glencoreom kao jednim od strateških partnera. Napomenula je ograničene mogućnosti Vlade za financijsku pomoć Aluminiju u tom procesu.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.