Novalić: Isplata mirovina, invalidnina i braniteljskih naknada je neupitna – Jabuka.tv

Novalić: Isplata mirovina, invalidnina i braniteljskih naknada je neupitna

Vlada Federacije BiH odmah nakon informacija za pojavu koronavirusa formirala je Krizni stožer za područje Federacije te su poduzete sve mjere i na raspolaganje stavljena financijska i sva druga neophodna sredstva s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

S druge strane, Stožer civilne zaštite stavio je na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse, kazao je danas u obraćanju građanima premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Međutim, svima nam je jasno da posljedice širenja koronavirusa neće biti samo po zdravlje ljudi, nego će imati negativne posljedice i na gospodarstvo. Također, jasno nam je da se radi o globalnom problemu, dodao je federalni premijer.

Novalić je stoga za ponedjeljak, 16. ožujka, sazvao sjednicu Vlade u proširenom sastavu na koju je pozvao svih deset županijskih premijera te čelnike Udruženja poslodavaca, Gospodarske komore, Saveza samostalnih sindikata BiH, Crvenog križa FBiH, kao i svih nadležnih federalnih institucija.

Ono što u ovom trenutku sa sigurnošću mogu reći jeste da je isplata mirovina neupitna, kao i braniteljskih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog proračuna, poručio je federalni premijer.

Također, izdao je nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcioniraju svakog tko želi profitirati u ovakvoj situaciji, a ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti.

Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i u slučaju potrebe na raspolaganje staviti i robne rezerve Federacije. Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u opskrbljivanju osnovnim životnim namirnicama, kazao je Novalić.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici također razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa na gospodarstvo, a one će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti gospodarstva i mjere fiskalne stimulacije.

One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te neometanu opskrbu stanovništva potrebnim dobrima i uslugama, dodao je Novalić.

Na sutrašnjoj sjednici će se, kaže, sa županijskim premijerima i poslodavcima tražiti način kako pomoći zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema tko paziti jer su roditelji zaposleni.

(Fena)


1 komentar

  • A kaki se netko nije upitao sta sa invalidima koji ne mogu u centre koji su osposobljeni za njih, a
    imaju vise od 10 godina, a roditelji rade

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.