Novac za film: Izabran novi žiri Fondacije za kinematografiju

Slaven Knezović glumac i producent iz Mostara, Marko Mikulić novinar i producent iz Širokog Brijega, Milenko Prstojević TV producent iz Sarajeva, Elmir Huremović producent iz Tuzle,i Arijana Saračević Helać, novinarka i TV autorica iz Sarajeva imenovani su članovima stručnog žirija zaduženog za odabir projekata pristiglih na natječaj Fondacije za kinematografiju za 2015.

Kako je rekao Jovan Marjanović, v.d. Predsjednika UO Fondacije uloga stručnog žirija u procesu dodjele javnih sredstava filmskim projektima je ključna za osiguranje transparentnog i odgovornog odlučivanja u Fondaciji za kinematografiju.

”Odabir članova žirija putem javnog poziva je već ustaljena praksa koja je značajno proširila krug stručnih ljudi uključenih u donošenje odluka. Ove godine imali smo devet prijava za članstvo u Žiriju, što je na razini prethodnih godina, no smatramo da bi taj broj ipak trebao biti nešto veći kako bi u potpunosti mogli uzeti u obzir sve kriterije, a to su: stručnost, profesionalna i regionalna raznolikost, te spolna ravnopravnost”, rekao je Marjanović.

Iz Fonacije je priopćeno kako su na natječaj za podršku proizvodnji i razvoju prijavljena 54 projekta, tek nešto manje od rekordnih 57 prošle godine. Riječ je o 38 projekata dugometražnog i 16 kratkometražnog filma u obje kategorije (proizvodnja i razvoj). Prijave uključuju različite filmske forme, igrane, dokumentarne, animirane filmove, mikro i visoko budžetske filmove, te veliki broj kako afirmisanih tako i novih autorskih imena iz cijele zemlje, prenosi Bljesak.info.

Ivo Čolak, član UO Fondacije je rekao kako je konkurencija velika.

”Administrativno- pravna komisija Fondacije i članovi žirija već su pristupili analizi prijava, radni sastanak je zakazan za drugu polovicu prosinca, nakon čega ćemo odmah objaviti rezultate. Proces i kriteriji odabira su vrlo jasni i objavljeni na našoj web stranici”, rekao je Čolak.

Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osnovala je Fondaciju za kinematografiju 2002. godine, od kada Fondacija djeluje u sklopu Ministarsva kulture i sporta Federacije BiH sa ciljem pružanja financijske potpore razvoju kinematografije u Bosni i Hercegovini, prenosi Bljesak.info.

Do danas je iz Fondacije podržano preko 220 višestruko nagrađivanih i vrlo gledanih BH filmova.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.