Novac iz BiH stipendira djecu u Burkini Faso

Burkina Faso jedna je od nasiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80 posto stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj djece ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi svladali čitanje i pisanje.

Malene zelene tabele na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava, piše u biletnu Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi, javlja N1.

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hercegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogla opismenjavanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Financiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini iznosi samo 30 KM.

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina financirale su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javni i privatni sektor naše zemlje, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored osiguranih stipendija, za Burkinu Faso Emmaus svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu.

(www.jabuka.tv) 2 komentara

  • Cuj Burkina Faso?! Nasli su zemlju gdje je vecinsko stanovnistvo muslimani. Neka oni radije sebi pomognu, ne moraju traziti daleke zemlje. Eto im “egzotike” ispred kuce, emisija “ispuni mi zelju” im pokazuje tko su oni.

    • Sta ima veze sto je vecinski muslimanska zemlja, je li to se krscansko milosrdje odnosi samo na druge Krscane, Isus Krist te ucio ljubite jedni druge, kao sto sam i ja vas ljubio, OSIM ako su ne daj Boze muslimani, budisti, ili jos gore, cetnici, balije?
      To na stranu, imaju i vise nego dovoljno posla i ljudi kojima treba pomoc u BiH da bi se razbacivali s novcem drugdje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.