Nova zgrada mostarske Pedijatrije u funkciji za godinu dana

Nova zgrada Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar po pitanju građevinskih radova bit će gotova za nešto više od pola godine, a u funkciji bi trebala biti od rujna ili listopada iduće godine.

Prema riječima ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesića, unatoč financijskim problemima s kojima se ova zdravstvena ustanova konstantno susreće, izgradnja nove zgrade Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar neće trpjeti, piše Večernji list BiH.

Gradnja ide jako dobro. Kako sada stvari stoje, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, u travnju ili svibnju sljedeće godine građevinski radovi bit će gotovi, a plan je Pedijatriju iz starog objekta prebaciti u novi u rujnu ili listopadu 2022. godine. Novac je osiguran za građevinske radove, ali mi ćemo tu zgradu završiti, opremiti i useliti, kazao je ravnatelj Kvesić, ističući kako je stavljanje u funkciju novog objekta za liječenje najmlađih pacijenata njegova zadaća.

Riječ je o projektu koji je planiran već dugo, a u njegovu realizaciju krenulo se nakon potpisivanja ugovora sa Saudijskim fondom za razvoj iz kojeg se najveći dio radova na tom objektu i financira.

Staru zgradu Pedijatrije bilo je nemoguće rekonstruirati i stoga smo se odlučili na izgradnju nove, rekao je Kvesić.

Projekt je vrijedan 18 milijuna konvertibilnih maraka. Konačnom realizacijom ovog projekta Sveučilišna klinička bolnica Mostar, kao i cijela regija koja gravitira ovoj zdravstvenoj ustanovi dobit će jednu od najsuvremenijih Klinika za liječenje dječjih bolesti u koju će se za godinu dana iz dotrajalog objekta sadašnje klinike preseliti maleni pacijenti, roditelji i medicinsko osoblje.

Moderno osmišljena nova zgrada smještena je nasuprot zgrade Klinike za onkologiju i bit će povezana koridorom s objektom glavne zgrade SKB-a. Na velikoj površini od 9 tisuća četvornih metara nalazit će se čak 200 bolesničkih kreveta. Odjel dječje kirurgije trebao bi biti premješten u novu zgradu, ali će operacijski blok i dalje ostati u glavnom objektu.

Što će sve biti u zgradi?

Nova zgrada će po svom završetku imati pet etaža (suteren, prizemlje i tri kata). Uz sve specijalističko-konzilijarne ordinacije i središnji prijam, koji će biti u prizemlju, na višim etažama bit će raspoređene postelje za djecu i majke koje će moći biti u pratnji maloljetnih pacijenata.

Uz ured za upravu Klinike, prostorije za pomoćne nemedicinske djelatnosti, po projektu je planirana i veća predavaonica/dvorana za oko 100 posjetitelja, prenosi Večernji list BiH.

Izgradnja nove zgrade Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutačno je najznačajniji investicijski projekt u zdravstvene svrhe na području Federacije. Njezinim završetkom riješit će se pitanje smještaja i uvjeta liječenja djece za idućih 50 godina, a SKB Mostar već godinama ulaže velike napore u edukaciju liječnika i drugog medicinskoga osoblja, bez kojih bi izgradnja ove Klinike bila besmislena.

(www.jabuka.tv)7 komentara

  • Ne vjerujem, već 6-7 godina se priča o toj zgradi, a kako sam postario niti mi treba niti će mi trebati. Uvijek neke bombastične najave, i onda se sve prolongira godinu dvije, dok se zatvori financijska konstrukcija. Što će vam uopće tolika zgrada, pa manja je Klaićeva u Zg. Kako su poskupili materijali, do ove faze ste već potrošili bar 60% više od planiranog. Za godinu dana će vam faliti 15 miliona KM da završite projekat. Pa onda dok uskoći federacija, pa HR, ja osobno useljenje očekujem na proljeće 2024.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.