“Nova Zemlja” ima previše vode da bi podržala život

Znanstvenici diljem svijeta ostali su zatečeni prvotnim otkrićem udaljenog sustava TRAPPIST-1. Hladni crveni patuljak udaljen oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje ima čak tri planeta koji kruže u takozvanoj ‘naseljivoj zoni’, što znači da na njihovim površinama vjerojatno postoji tekuća voda.

Premda prisutnost vode nedvojbeno povećava ‘naseljivost’ spomenutih svijetova, uvijek se moramo prisjetiti priča o ‘previše dobrih stvari’ te uzeti u obzir da velika količina vode može imati sasvim suprotni efekt. Najnovije otkriće znanstvenog tima sa sveučilišta Vanderblit i Arizoni nalaže upravo to: TRAPPIST-1 ima previše vode da bi podržavao život.

Kozmička zagonetka

Svaki planet koji kruži oko sustava TRAPPIST-1 otprilike je veličine Zemlje te se nalazi na relativno maloj međusobnoj udaljenosti – od zvijezde su udaljeni otprilike koliko je Merkur udaljen od Sunca. Iako su spomenuti egzoplaneti slične veličine kao Zemlja, njihove mase su daleko manje. Oni su prelagani da bi imali bilo kakvu čvrstu površinu te, za razliku od drugih planeta niske gustoće, prekompaktni da bi bili sazidani od atmosferskih plinova.

S obzirom da planeti koji kruže oko udaljene zvijezde nemaju čvrstu površinu, a pregusti su da budu plinoviti, znanstvenici pretpostavljaju da se velikim dijelom sastoje od – vode, prenosi Tportal.hr.

TRAPPIST-1 okružuju vodeni svjetovi

Kako bi otkrili njihov točni sastav, egzogeolog Cayman Unterborn i kolega Alejandro Lorenzo razvili su softver pod imenom ExoPlex koji povezuje sve dostupne informacije o sustavu TRAPPIST-1 u jednu cjelovitu platformu. Analizom kemijskog sastava zvijezde te mase i promjera svakog planeta softver je pretpostavio da masu dva planeta najbliža zvijezdi (pod imenom TRAPPIST b i TRAPPIST c) čini manje od 15 posto vode, dok su dva vanjska planeta (pod imenom TRAPPIST-f i TRAPPIST-g) praktički sastavljeni od vode koja čini preko 50 posto njihove sveukupne mase. Uzmemo li u obzir da Zemljinu masu čini svega 0.02 posto vode, razlika je više nego očita.

‘Ljudi često pretpostavljaju da prisutnost vode automatski znači prisutnost života, s obzirom na situaciju na Zemlji’ komentirala je Natalie Hinkel, znanstvenica na sveučilištu Vanderbilt te nastavila ‘ako je planet vodeni svijet ili ako nema nikakvu čvrstu površinu iznad vode, on nema potrebne geotermalne cikluse koji su apsolutno nužni za nastanak života kakvog poznajemo.’

Nova otkrića

Iako novo otkriće ne daje nadu u pronalazak tamošnjeg vanzemaljskog života, ono nam daje vrlo bitni uvid u evoluciju sunčevih sustava. Zvijezde poput sustava TRAPPIST-1 najtoplije su nakon što nastanu te se s vremenom hlade. Kako njihov takozvani ledeni pojas (područje u kojem se tekuća voda pretvara u led) putuje prema samom suncu, tako to u ovom slučaju rade i planeti.

Znanstvenici pretpostavljaju da su planeti nastali na velikoj udaljenosti od zvijezde te da su kasnije ‘preselile’ bliže. Ovo otkriće daje nam veliki uvid u evoluciju planetarnih sustava te prikazuje kako se agregatno stanje vode na planetu može mijenjati kroz povijest.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.