Nova nagrada za film “Sestre” na Danima hrvatskog filma

Dokumentarnom filmu “Sestre” redatelja Zdenka Jurilja pripala ja nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju na 28. Danima hrvatskog filma, tradicionalnoj smotri najboljih domaćih filmova svih rodova.

Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher dodijelio je nagradu uz sljedeće obrazloženje:

Kako ispričati priču iz drugog vremena, odmaknuti se od uobičajenih postupaka i ostati inovativan? Na tragu Chrisa Markera i njegova La Jetée iz 1962. koji budućnost priča u fotografijama, Zdenko Jurilj priča prošlost pomoću crno-bijelih pejzaža i uspijeva u tome da atmosfera postane medij filmskog izraza u kojem nam emocija garantira istinitost događaja.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, koji su od 14. do 18. lipnja održani u Zagrebu, u prestižnom natjecateljskom programu prikazano je 106 filmova, a Grand Prix je pripao filmu “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevića.

Ovo je druga nagrada za dokumentarni film Zdenka Jurilja. Naime, ranije je “Sestrama” pripalo posebno priznanje žirija bosanskohercegovačkog festivala BHFF, koji je po 16-ti put održan u New Yorku.

Film, rađen u produkciji širokobriješke kuće “Kadar”, tematizira sudbinu sestara Šime i Draženke Čuljak, koje su hladnog, snježnog jutra, 6. siječnja 1985. godine, kada je Hercegovinu pogodila neubičajno jaka zima, iz rodnog sela Bogodol, 20-ak kilometara udaljenog od Mostara, upale u duboku jamu. Tu su, na temperaturi ispod minus 20 stupnjeva, provele osam dana i sedam noći bez hrane i vode.

Premijerno je prikazan 2018. godine na Sarajevo Film Festivalu, dok je svoju premijeru u Hercegovini imao na 19. izdanju Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.