Nova limuzina Živka Budimira će porezne obveznike u BiH koštati do 130.000 KM

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, putem Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, naručio je novi luksuzni automobil za vlastite potrebe, koji će porezne obveznike u BiH koštati do 130.000 KM, saznaju “Nezavisne novine”.

Budimir, protiv kojeg Tužiteljstvo BiH i dalje vodi proces za primanje mita i nelegalna pomilovanja osuđenika, napravio je i preciznu specifikaciju tehničkih karakteristika nove limuzine, koja mora imati 250 konjskih snaga i 3.000 kubika.

Prema saznanjima “Nezavisnih novina”, javni natječaj već je otvoren i objavljen u “Službenom glasniku BiH” broj 55, a procijenjena vrijednost ugovora trebala bi iznositi do 128.700 KM. Ukoliko ova kupovina bude ostvarena, to će značiti da su Budimir i Služba za zajedničke poslove grubo prekršili Uredbu Vlade FBiH o nabavci i načinu korištenja službenih automobila iz siječnja ove godine.

Podsjećamo, prema ovoj uredbi, nabavka vozila je klasificirana u tri skupine te je određeno da premijer FBiH i predsjednik FBiH, dakle u ovom slučaju i Budimir, mogu nabaviti automobil u vrijednosti do 110.000 KM, dopremijeri i dopredsjednici FBiH do 90.000 KM, a federalni ministri i tajnik Vlade vozila do 70.000 KM.

Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove, pojašnjava da je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici odobrila nabavku dva vozila za potrebe predsjednika FBiH i dopredsjednika iz reda srpskog naroda (Svetozar Pudarić), koji je u međuvremenu odustao od nove limuzine. Korać, međutim, tvrdi da je ispoštovana Vladina uredba o maksimalnoj cijeni za predsjedničko vozilo do 110.000 KM.

– Ta odluka je zapravo stara sedam-osam mjeseci i tek sada je stavljena na dnevni red. Međutim, nije istina da nabavka neće biti u skladu s uredbom, rekao je Korać.

Nakon što smo mu prezentirali detalje oglasa u kojem piše da je “procijenjena vrijednost vozila 110.000 bez PDV-a, odnosno 128.700 sa PDV-om”, Korać odgovara kako je “vjerojatno u pitanju greška”.

– Ako je tako, onda tender sigurno neće biti proveden. Onda je netko pogriješio, a je li pogriješio namjerno, ja ne znam. Ja sam potpisao dokument da vozilo može biti plaćeno najviše 110.000 KM sa PDV-om, navodi Korać te uvjerava da bi greška trebala biti ispravljena u sljedećom “Službenom glasniku BiH”.

Jučer su ”Nezavisne novine” pokušale dobiti izjavu i predsjednika Budimira, ali u njegovom uredu su rekli da je odsutan i da će biti na poslu u četvrtak. Na pitanja koja su poslali u ured o ekonomskoj opravdanosti ove kupovine i mogućem kršenju uredbe Vlade FBiH nije odgovoreno do zaključenja novog broja “Nezavisnih novina”. (Nezavisne novine)

(www.jabuka.tv)
11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.