Nova izdanja novčanica konvertibilne marke

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je kako su od jučer u opticaju nova izdanja novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 maraka.

Nove novčanice navedenih apoena, kako kažu iz CBBiH, izdanje 2012., tiskane su u skladu s redovitim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Nove novčanice će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina povučene iz opticaja.

“Novčanice prethodnih izdanja, čija je kvaliteta zadovoljavajuća u skladu sa
standardima CBBiH, i dalje će ostati u optjecaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšana kvaliteta papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitetu i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na razini najkvalitetnijih europskih novčanica, navodi se u priopćenju CBBiH.

Također, navode da izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna konvertibilna marka neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju.

Novo izdanje ima i višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu CBBiH. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak – vrijednost apoena.

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine 4 mm, s prozorima. U prozorima niti se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju ovisno o kutu promatranja.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.