Nova hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić igrala za ljubuški Izviđač

Izvjesno imenovanje Marije Pejčinović Burić na mjesto ministrice vanjskih i europski poslova Republike Hrvatske, konačno je jedna lijepa vijest za Ženski rukometni klub Izviđač iz Ljubuškog, piše Večernji list BiH.

Sportska mladost

Nakon što je godinama bio u vrhu bh. ženskog rukometa zbog financijske neimaštine, odnosno odlazaka igračica, klub zadnjih godina “tavori” u donjem dijelu ljestvice Premijer lige BiH.

Naravno, pojedinci iz kluba su se postarali da na adresu svoje bivše igračice upute čestitke, a do nas je stigla i fotografija istrgnuta iz nečijeg albuma na kojoj je i Marija Pejčinović, što je njezino djevojačko prezime.

Početkom osamdesetih godina kada je za Izviđač igrala Marija Pejčinović, ženski rukomet u Ljubuškom bio je znatno popularniji od muškog, o čemu svjedoči i sam izgled tribina na slici. Ekipa se natjecala u republičkoj ligi BiH, a zanimljivo je da su, mada tek gimnazijalke, udarne igračice bile tri učenice iz osnovne škole u Klobuku, Maća Petrović, na slici u gornjem redu druga s lijeva, vratarka Angelina Petrović, četvrta u donjem redu i od njih nešto mlađa Marija Pejčinović Burić druga s lijeva u donjem redu.

S djevojkama na slici je i trener prof. Ferdo Mikulić koji se upravo u to vrijeme “transferirao” iz osnovne škole u Klobuku u ljubušku Gimnaziju.

Generacija u kojoj je Marija Pejčinović bila brzonogo krilo, ostala je upamćena kao jedna od najnadarenijih u povijesti ŽRK Izviđač. Međutim, kako to u manjim sredinama, biva većina djevojaka se zbog nastavka školovanja razišla. Marija Pejčinović Burić je kasnije igrala za Trešnjevku i Lokomotivu, a naravno – njezinim znancima iz Ljubuškog, smeta kada se uz njezino ime, spominju dva zagrebačka kluba, ali ne i Izviđač.

„Nije ona s Marsa pala, i ovdje je igrala, i to dobro“. Još jedna zamjerka kolegama je njezino vezivanje za Mostar. Naime, u vrijeme kada je rođena 1963. godine u Ljubuškom nije bilo rodilišta, kao ni sada, pa je samo tom činjenicom Marija Pejčinović Burić vezana za Mostar.

Život u Ljubuškom

Inače, odrasla je i osnovnu školu završila u Klobuku, a gimnaziju u Ljubuškom. Kao iznimno marljiva čak je dva razreda osnovne škole završila u jednoj godini, pa je tako sa samo sedamnaest godina završila srednje obrazovanje i uputila se na studij u Zagreb.

Roditelji Marije Pejčinović Burić, kao prosvjetni radnici, mada profesori, cijeli radni vijek su proveli radeći u osnovnim školama u Klobuku i Vitini.

Majka Vlatka, djevojački Jučić, učiteljica i psihologinja, rođena u Klobuku, četrdesetak godina učila je tamošnje osnovce, dok je otac Zdravko nastavnik matematike i pedagog, rođen u Varešu, radio u Klobuku i Vitini. Skromni i samozatajni roditelji Marije Pječinović Burić i danas žive u školskom stanu u Klobuku.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.